Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi vill bo med dem som är lika oss själva

När vi väljer plats att bo på, så vill vi vara nära dem vi tycker är likadana som vi själva.

Lina Hedman, kulturgeograf på Uppsala universitet.Bild: Emil Langvad
Det finns en mängd undersökningar och studier av vårt boende. Och oavsett hur moderna och chica vi än vill vara så finns det en evig sanning:
Vi vill ha ett Svenssonliv.
Bra planlösning, fin trädgård, tyst omgivning och inte minst: ljust och fräscht.
En av dem som forskat kring boendet är kulturgeografen Lina Hedman på Uppsala universitet, institutet för bostads- och urbanforskning. Hon har särskilt undersökt den polarisering som blir allt tydligare.
– Jag tror att läget är det viktigaste när man väljer var man vill bo, säger hon.
Barnfamiljer söker sig gärna till platser där det finns andra barnfamiljer, till områden som upplevs som säkra.
Man vill bo på ett sätt som visar vem man är eller vill vara. Man vill bo med människor som liknar en själv eller med människor som man vill jämföra sig med. Boendet har allt mer blivit en social markör.
– Barnfamiljer söker sig gärna till platser där det finns andra barnfamiljer, till områden som upplevs som säkra, säger Lina Hedman.
Läs också "Vi har aldrig köpt ett hus för att ha det för alltid."
Det har ofta sagts att invandrare gärna flyttar till bostadsområden där det redan finns många invandrare. Svenskfödda agerar på ungefär samma sätt. Undersökningar visar att om det flyttar in människor med utländsk bakgrund i ett område börjar de som har svensk bakgrund att flytta därifrån och det krävs inte särskilt hög inflyttning förrän den effekten börjar märkas.
Man flyttar ungefär tio gånger under sin livstid, högutbildade flyttar mer än andra.
Men vi flyttar inte mer nu än vi gjorde förr.
– Man flyttar ungefär tio gånger under sin livstid, högutbildade flyttar mer än andra, säger Lina Hedman.
Förklaringen är ganska enkel. De högutbildade har ofta flyttat för att kunna utbilda sig på universitet eller högskola och har man en gång brutit upp så blir det lättare att flytta i fortsättningen.
Läs också De lämnade storstadslivet för att rädda släktgården.
Högutbildade flyttar också för jobbens skull och till detta kan man lägga ännu en aspekt: hög utbildning ger inte sällan en hög och ökande lön.
Vilket ökar möjligheten att göra en bostadskarriär.
Gå till toppen