Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Fyra Michelinstjärnor till skånska krogar

Skåne får ytterligare en Michelinstjärna. När Guide Michelin presenterade sin nordiska guide på onsdagsförmiddagen hade även Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås förärats en stjärna. Nu ståtar Skåne med fyra stjärnor. 
2015 var första året då Guide Michelin inkluderade Malmörestauranger i sin nordiska guide. I år går de från att ranka restaurangerna i Sveriges tre största städer till att ha med hela Sverige i guiden. Och därmed kom restaurangerna som enligt White Guide är bäst i Sverige, Fäviken i Jämtland och Daniel Berlin Krog i skånska Skåne Tranås, med i guiden. Fäviken tilldelades två stjärnor direkt, medan Daniel Berlin Krog fick en stjärna.
Redan förra året fick Malmörestaurangerna Vollmers, Bloom in the Park och Ambiance à Vindåkra sina stjärnor och de får behålla dem även 2016.
Malmörestaurangerna Bastard och Sture får också behålla sina Bib Gourmand som går till restauranger med ”exceptionell mat till ett lagom pris”.
Landskronafödde Daniel Berlin har precis som många andra startat sin bana hos den legendariske Thomas Drejing på restaurangen Petri Pumpa. Efter att ha praktiserat där fortsatte Berlin till Stockholm för ett antal jobb innan han som 26-åring blev kökschef på Torso Twisted i Malmö. 2009 valde han att starta eget och sökte sig till Skåne Tranås i Tomelilla kommun där han tog över restaurangen Brummers. Föräldrarna Iréne och Per-Anders har sagt upp sig från sina jobb för att arbeta på sonens krog.
Daniel Berlin Krog har långsamt klättrat upp på White Guides rankning och förra året utsågs de till Sveriges nästa bästa restaurang. Sedan 2012 driver den Malmöbosatte Daniel Berlin även Erikstorps kungsgård i Landskrona.
Ytterligare fyra svenska krogar tilldelades varsin stjärna i guiden: PM & Vänner i Växjö, Upper House i Göteborg, Hotell Borgholm i Borgholm och Sushi Sho i Stockholm.
Norska restaurangen Maaemo och Köpenhamnsrestaurangen Geranium blev de första skandinaviska restaurangerna att tilldelas tre stjärnor. Något som överraskar många är att Noma inte var första skandinaviska restaurang att nå tre stjärnor.
– De uppskattar inte riktigt Nomas sätt att göra enkla råvaror till stjärnor. De gillar den traditionella lyxen och ger de tre stjärnorna istället till Geranium som uppfyller allt som man ska ha enligt guidens protokoll. Noma har betytt mer för den nordiska maten, men har brutit mot Michelinprotokollet. Det här är en väldigt fransk syn på Norden, säger Per-Anders Jörgensen på matmagasinet Fool Magazine i Malmö.
Rebecca Burr, chefredaktör för Michelin Nordic Guide, säger så här i ett pressmeddelande:
– Årets nordiska guide känns extra spännande då vi både uppmärksammar två nya trestjärniga restauranger men vi har också för första gången utökat räckvidden för vår guide och gått utanför de större städerna och ut i landet. Vi har handplockat de allra bästa restaurangerna och hotellen från hela Danmark, Finland, Norge och Sverige till våra läsare – vilket har resulterat i en rekordskörd av nya stjärnor för 2016.
Erik Norrthon, Oscar Persson och Besnik Gashi på Bord 13 följde direktrapporteringen från Guide Michelins presskonferens.Bild: Lars Brundin
Dygnet Runt var på plats på Bord 13 på Engelbrektsgatan för att följa Guide Michelins presentation. Det gick nästan att ta på förväntningarna. Besnik Gashi, Oscar Persson och Erik Norrthon på Bord 13 följde den nya stjärnutdelningen på en laptop. Glädjen när Fäviken i Jämtland fick två stjärnor, Geranium i Köpenhamn fick tre och Daniel Berlin i Skåne Tranås en stjärna förbyts till en avvaktande tystnad.
– Det verkar klart nu, säger Besnik Gashni när sändningen från Köpenhamn mattas av.
– Luften går lite ur, men det är ju bara att jobba vidare. Vi tar det men en klackspark, säger han.
Erik Norrthon menar att de ska vara glada över att Guide Michelin visat intresse för både Bord 13 och systerkrogen B.A.R. på Davidshall.
– Ja, vi har ju fullbokat i helgen, säger  Besnik Gashni och skickar ett gratulations-sms till Daniel Berlin.
Hela listan av stjärnor i Köpenhamn och Sverige:
Köpenhamn:
3 stjärnor: Geranium.
2 stjärnor: Aoc och Noma.
1 stjärna: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, Formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder, Marchal, Relae, Søllerød Kro, Studio at The Standard.
Bib Gourmand: L’Altro, Bror, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto och Rebel.
Sverige:
2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog i Stockholm samt Fäviken i Jämtland.
1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho och Volt. 1 stjärna i Göteborg: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+ och Upper House. 1 stjärna i Malmö: Vollmers, Ambiance à Vindåkra och Bloom in the Park. 1 stjärna i övriga Sverige: Daniel Berlin i Skåne Tranås, Hotell Borgholm i Borgholm och PM &Vänner i Växjö.
Bib Gourmand i Malmö: Bastard och Sture.
Här finns listan på alla nordiska krogar i guiden. 
Läs mer: Mattias Kroon: Daniel Berlin kommer att ha tre stjärnor inom några år
Läs mer: Daniel Berlin: Jag är extremt stolt över hela teamet
Gå till toppen