Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kockar lagade mellanmål i ny tappning

Nu ska ostsmörgåsar och fil varvas med hummus och parmalindade grissinipinnar i Svedalas förskolor.
För att barnen ska få mer varierade mellanmål fick förskolekockarna lära sig laga nya rätter.

Anki Svensson fick prova på något helt nytt och snurrade snabbt ihop brödbullar med örtsmör och en rosmarinkvist.Bild: Lars Brundin
 
– Det är lätt hänt att mellanmålen blir väldigt ostiga och påläggsköttiga. Nu vill vi ge kockarna lite nya idéer på vad som kan vara en bra och enkel liten måltid, säger måltidsinspiratören Lill Spenninge.
På onsdagseftermiddagen organiserade Svedala kommun en workshop där kockar från alla kommunens förskolor fick laga mellanmål tillsammans.
– När vi känner att vi behöver en liten kick, och det känner man ju ibland, så försöker vi hitta på något sådant här, säger kommunens kostchef Pia Askman.
– Oavsett hur duktig kock man är kan det vara bra att få nya intryck. Särskilt mellanmål blir lätt lite tråkiga och enahanda annars, säger Lill Spenninge.
 
Pia Askman och Lill Spenninge tycker att det är viktigt att mellanmålen inte glöms bort i förskolan.Bild: Lars Brundin
 
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska barn, förutom frukost, lunch och middag, äta ett till tre mellanmål om dagen för att orka växa och leka.
Barn som går på förskola äter ungefär 75 procent av alla sina måltider utanför hemmet.
Det betyder att förskolan både har ett stort ansvar för och ett ypperligt tillfälle att forma barnens matvanor.
För riktigt små barn som inte kan äta så stora portioner i en sittning är mellanmålen särskilt viktiga.
– Självklart ska maten vara nyttig, men det handlar också om så mycket mer än det. Den ska också vara en upplevelse att äta, maten ska se vacker ut och den ska vara upplagd på ett snyggt sätt. Det missar man ofta, säger Lill Spenninge.
Råvarorna som köps in till mellanmål i Svedalas förskolor får kosta fem kronor per portion. Och vågar kockarna tänka lite nytt så räcker det ganska långt, menar Lill Spenninge.
– Det handlar ju inte om att man måste köpa in en massa nya saker. Det handlar ofta om att använda de saker som man jobbar med varje dag på ett nytt och spännande sätt.
I Naverlönnskolans hemkunskapskök rådde febril aktivitet när förskolekockarna satte igång och laga mat. Där rostades egen müsli, gjordes eget knäcke-bröd och rördes till hummus på både kikärtor och gröna ärtor.
– Och jag blandar en fruktig bubbeldryck på hallon, blodapelsinjuice och Ramlösa, säger kocken Mattias Andersson.
 
Morötter i alla färger, sockerärtor och paprika kan doppas i hummus och bli ett finfint mellanmål.Bild: Lars Brundin
 
De flesta av kockarna har själva försökt att hitta på nya och roliga mellanmålsalternativ ute på förskolorna, och uppskattade tillfället att lära sig något nytt.
– Jag jobbar mycket med ekologisk mat och frukt och grönt. Jag fokuserar på sådant som barnen kanske inte får hemma, och jag har fått en hel del nya idéer, säger Anna Hagensby som jobbar på Erlandsdals förskola.
 
Kocken Anna Hagensby brukar försöka se till att hon bjuder förskolebarnen på sådant som de kanske inte får äta hemma.Bild: Lars Brundin
 
Anki Svensson jobbar på Hattens förskola och hon höll med om att det både var roligt och viktigt att laga lite nya maträtter.
– Det är lätt att man blir lite låst i det dagliga arbetet och då är det jättebra med en sådan här dag. Man vill ju såklart laga så bra mat man kan till barnen.
 
Vill du få bättre koll på vad som händer i Svedala?
Då kan du gilla "Här i Svedala" på Facebook och få de senaste Svedalanyheterna rakt in i ditt eget Facebookflöde.

Lill Spenninges förslag på nya mellanmål

Våffelhjärta med sallad på keso och majs
Tunnbrödsrulle med äggsallad
Knäckebröd med pumpafrön
Gyllene morotssoppa med ingefära och lime
Honungsrostade frukostflingor
Gå till toppen