Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Svaga skäl mot surrogatmoderskap.

Sverige bör inte tillåta surrogatmoderskap enligt den utredning som på onsdagen överlämnades till regeringen. Det gäller även altruistiskt surrogatmoderskap, där ingen ekonomisk ersättning är inblandad.
Frågan är känslig, den är moraliskt och juridiskt komplicerad.
Utredningen för fram många argument mot surrogatmoderskap. Många, men ofta svaga.
Det finns, menar utredaren Eva Wendel Rosberg, en uppenbar risk för påtryckningar mot surrogatmödrarna, "inte minst i nära relationer".
Säkert är det så. Men det är inget unikt för just denna situation. Även under andra omständigheter kan barn komma till genom påtryckningar. Graviditeter kan avbrytas genom påtryckningar. I nära relationer.
Kvinnors rätt att bestämma över sin kropp – i andra sammanhang en viktig princip – upphävs när det kommer till surrogatmoderskap. Då anses kvinnor inte längre förmögna att avgöra sitt eget bästa.
Genom att förhindra altruistiskt surrogatmoderskap i Sverige gynnas marknaden för kommersiellt surrogatmoderskap i andra länder. Det ökar snarare risken för att kvinnor, fattiga kvinnor, faktiskt utnyttjas. Att det då inte är svenska kvinnor som drabbas gör inte saken bättre.
Gå till toppen