Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

Lugimålvakten Emma Friberg blir proffs i Danmark

Emma Friberg blir Lugis nästa danska handbollsexport. På torsdagen presenterar Ringkøbing sitt nyförvärv inför nästa säsong.
– Samtidigt som det är roligt så känns det lite läskigt, säger 23-åriga Emma Friberg.

Emma Friberg blir Lugis nästa Danmarksexport.Bild: MATHIAS BERGELD
Hon informerade sina klubbkamrater i Lugi före torsdagens träning.
– Det har varit jobbigt att gå omkring och hålla tyst ett tag. Det är ju många i gruppen som undrat om nästa säsong och så. Det är ju den tiden nu, säger Emma Friberg.
Hon har tillhört landets mest talangfulla målvakter i flera år och avverkat flera ungdomsmästerskap för Sverige där hon varit förstamålvakt.
I år har hon varit given i tränaren Dragan Brljevic nya lagbygge. Hon har haft Lugiprofilen som tränare i fyra år och hon skulle gärna vilja sluta samarbetet med att gå hela vägen till SM-finalerna i Malmö arena i maj.
– Det hade varit en fin avslutning i Lugi. När vi är som bäst kan vi slå alla lag, säger hon.
Den som betytt mest för Fribergs utveckling är Jerka Sunesson, målvaktstränare för tillfället i Lugi.
– Vi har jobbat ihop i nio år nu. Det blir annorlunda i fortsättningen.
Ringkøbing tränas av Lars Rasmussen, en stor dansk handbollsprofil, EM-guldman 2008 bland annat.
Laget har haft en tung säsong och är näst sist i den danska högsta ligan. Bara fem vinster på arton matcher.
Mycket talar för kval mot ett av division 1-topplagen i slutet av mars.
– Jag tror de reder ut det. Laget har haft många skador på nyckelspelare, så det är tungt för tillfället. Innan jul låg Ringkøbing sexa, men sedan kom skadorna. Truppen är inte så bred. Det är därför man håller på att värva just nu, säger Emma Friberg.
Torsdagens presentation kommer att följas av fler etablerade namn.
– Jag valde klubben efter att ha varit där för någon vecka sedan. Jag har pratat med andra danska klubbar också, men detta kändes rätt.
I sommar går flytten till västra Jylland med sambo Märta Hedenquist, som för närvarande spelar i Eslöv.
– Hon följer med. Lars Rasmussen har varit i kontakt med några division 1-klubbar i närheten så Märta kommer fortsätta att spela där, säger Emma Friberg.
Kontraktet med Ringkøbing är på två år. Nu kommer Emma Friberg att vara i den liga där det finns en hel del tidigare Lugispelare, flera tongivande i det landslag som danska Helle Thomsen tagit över.
– Det är kul att Helle blivit förbundskapten. Hon satsar på de yngre. Jag hoppas att min chans kommer också, säger Emma Friberg.
Gå till toppen