Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Matbutiken som lever på svinnet

Affärsidén är egentligen tre: minska matsvinnet, ge köpenhamnare tillgång till billigare mat och samla in pengar till fattiga i främst Afrika och Asien.

Köpenhamn har fått sin första matsvinnsbutik på Amager. Den drivs av Folkekirkens Nødhjælp och dess volontärer.
Det gapar tomt på några hyllor medan de två frysarna med fastelavnsboller nästan är sprängfyllda.
Bassel Hmeidan, projektledare för Wefood, hoppas att butiken ska bidra till att det blir mer pengar till arbetet bland fattiga. "Vi arbetar bland annat med minröjning, psykosocialt stöd och till exempel advokathjälp."Bild: Hanna F Ellborg
– Vi får kanske sätta ner priset ännu mer, säger Bassel Hmeidan från Folkekirkens Nødhjælp. Vi vill ju verkligen slänga så lite mat som möjligt.
Wefood är Köpenhamns första matsvinnsbutik, priserna ligger mellan 30 och 50 procent under vanliga butiker. Å andra sidan vet kunderna aldrig vad som finns i butiken.
– Jag vet inte vad logistikteamet kommer att hämta till i morgon, säger han.
Denna invigningsdag finns det till exempel en pall med ris –  på påsen står det grötris, men den innehåller basmatiris.
–  Vi var tyvärr lite sena. Det fanns hundratals pallar med felmärkt ris som kastats. Vi fick en pall, berättar Bassel Hmeidan.
Riset, för 7:50 danska kronor kilot, är ett populärt inslag i kundkorgarna, precis som citrusfrukten som skänkts av en dansk importör som handlar direkt från en bonde i Portugal. Det är även god åtgång på kilopaketen med skivad chorizo eller peperoni för 20 kronor.
Josefine Svanberg är en av volontärerna som håller igång Wefood helt på frivillig basis.Bild: Hanna F Ellborg
–  De har utgångsdatum om en månad. Det handlar helt enkelt om att tillverkaren producerat alldeles för mycket och då har vi fått överskottet, säger Bassel Hmeidan.
När Wefood skulle etableras pratade alla om Nörrebro.
– Det var viktigt att den första butiken skulle öppnas på ett hippt ställe, tyckte många. Men hyrorna där fungerar inte med vår budget. Det gjorde det när jag hittade den här lokalen på Amager.
Cirka hundra volontärer har varit inblandade i etableringen av Wefood. De arbetar alla ideellt så att överskottet kan gå till organisationens arbete i länder där många lever i stor fattigdom.
– Normalt behöver tre fyra i affären så länge vi har de här öppettiderna. Men vi har också ett logistikteam, ett ekonomiteam och ett marknadsteam knutet till arbetet med butiken.
Bassel Hmeidan säger att det har varit lätt att hitta frivilliga krafter till butiken.
– Nästan alla är kvinnor, vi söker med ljus och lykta efter fler män. Det är viktigt med en bra blandning.
Niels Madsen och Gitte Hansen är överens. De kommer att återvända till Wefood även om de bor en bra bit bort.Bild: Hanna F Ellborg
Gitte Hansen har en fullastad kasse i famnen. Hon bor en bra bit från Amager men var nyfiken på den nya butiken.
– Jag kommer att åka hit igen. Här finns saker som jag inte brukar handla, det är kul att testa nytt. Dessutom tycker jag att det är viktigt att ta tillvara på saker. Jag köper mycket andrahandssaker annars.
Josefine Svanberg står i kassan på Wefood för första gången. Hon engagerade sig i butiken under uppbyggnadstiden eftersom hon tycker att det är viktigt att få ner matsvinnet.
– Jag räknar med att komma hit en kväll i veckan efter mitt vanliga jobb, säger hon.

Wefood

Varje år kastas mer än 700 000 ton mat i Danmark. Ett matsvinn som kostar cirka 1,6 miljarder danska kronor om året.
Wefood drivs av frivilliga och överskottet går till Folkekirkens Nødhjælps arbete i världens fattigaste länder.
Varorna kommer främst från olika livsmedelsleverantörer, främst bröd, frukt och grönsaker, mejeriprodukter och utvalda specerier, är cirka 30-50 procent billigare än i vanliga matbutiker.
Gå till toppen