Sverige

MP-förslag: statlig svenskkurs i mobilen

Låt Skolverket skapa en app där nyanlända kan börja lära sig svenska direkt. Det föreslår Miljöpartiet. En digital språkkurs skulle bli ett utmärkt komplement till sfi, säger Maria Ferm, gruppledare för MP i riksdagen.

Med svenskundervisning på webben och i appen skulle alla kunna börja lära sig språket direkt, säger Mari Ferm, MP.
– Med ett digitalt utbildningspaket i svenska skulle alla kunna börja lära sig svenska från dag ett i Sverige. Ja, faktiskt ännu tidigare om de har möjlighet, säger Maria Ferm som är MP:s talesperson i migrationspolitiska frågor.
Konkret handlar Miljöpartiets förslag om att Skolverket och Migrationsverket ska få regeringens uppdrag att så snabbt som möjligt ta fram ett digitalt utbildningspaket i svenska.
– Det skulle vara tillgängligt i en app och på Migrationsverkets webbsida. Inte för att ersätta den vanliga svenskundervisningen för invandrare, sfi, utan för att komplettera den, säger Maria Ferm.
Miljöpartiet sitter i regeringen. Det är en fördel när förslag som detta ska lanseras, men samtidigt partiets största problem just nu. Att MP står bakom de genomförda skärpningarna av asylpolitiken har väckt starka reaktioner i partiet. För att hantera dem håller Miljöpartiet en stor "dialogkonferens" på lördagen. Där ska partimedlemmar på alla nivåer kunna lufta sina åsikter.
Den webbsända konferensen hålls samtidigt på tre orter: Malmö, Västerås och Härnösand. På Kockum Fritid i Malmö ska ett par hundra miljöpartister diskutera vad som behövs för att Sverige ska kunna ta emot fler asylsökande.
– Väldigt många i partiet är engagerade för att vi ska kunna höja kapaciteten i mottagandet, förbättra etableringen och påskynda återgången till en mer human migrationspolitik.
Maria Ferm har nyss fått regeringens uppdrag att utreda ”lagliga vägar in i Europa för asyl”. Exempelvis "humanitära visum" som skulle ge rätt att resa till EU för att söka uppehållstillstånd. Försök till en samordnad EU-politik ingår i det tvååriga uppdraget. Tufft, medger hon.
– Många länder står väldigt långt från att överhuvudtaget diskutera detta. Men frågan försvinner inte. Varje dag dör två barn på väg till Europa.
Gå till toppen