Ekonomi

Nya tusenlappen en bristvara

Det är inte lätt att få tag i den nya tusenlappen med Dag Hammarskjölds porträtt. Rånrisk och tekniska begränsningar gör den sällsynt.

En förklaring är att den nya sedeln inte får plats i bankernas sedelmaskiner. Några banker har den inte alls och tusenlappar har aldrig funnits i automaterna.
— Vi tillhandahåller de sedlar bankerna efterfrågar. Vi vet att varken Handelsbanken eller Swedbank har tusenkronorssedeln men att Forex har den, säger Leif Jacobsson, projektledare för utbytet av sedlar och mynt vid Riksbanken, till Sydsvenskan.
Handelsbanken, den bank som har flest kontor med kontanthantering runtom i landet, tog bort tusenlappen ur sortimentet redan 2013 på grund av rånrisken.
— Det finns också en teknisk begränsning i våra sedelmaskiner eftersom vi måste hantera dubbla sedelsorter nu under sedelutbytet, därför har vi valt att ge ut 200-kronorssedeln. Men vi bedömer också att det finns större behov hos våra kunder av 200-kronorssedeln, säger Johan Wallqvist, presschef vid Handelsbanken, till TT.
Enligt Leif Jacobsson är det många som hör av sig till Riksbanken och vill ha tag i sedeln med Hammarskjöld på. Omkring en miljon sedlar ska finnas i omlopp, så någonstans därute finns de rimligtvis. Ett tips för den tusenlappssugne är att kontakta bankernas kundtjänst.
Gå till toppen