Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Vi måste förstå att vi är flockdjur"

Säg möte och de flesta tänker på ineffektiv tid som pressar på en redan stressad arbetsdag. Det vill Micke Darmell ändra på. Han är undersköterskan som blev mötesexpert och som har gjort det till sitt uppdrag att förbättra möteskulturen.

– Jag var fullständigt ointresserad av sjukdomar och tyckte att blod var rätt så äckligt men jag ville jobba med människor, säger han om varför han valde att bli undersköterska och som ung tog jobb inom långvården.
Möten mellan människor har alltid fascinerat. Och idén om bättre möten föddes redan på 70-talet, inom långvården på Södertull i Gävle. Sedan tog det några år innan idén blev verklighet.
Då var han ung, trodde allt var möjligt, och förstod inte hierarkin han jobbade inom. Drivet öppnade dörrar. Han fick en plats i sjukhusledningen och möjligheten att arbeta med att förbättra miljön för både patienter och personal.
Lärdomen?
– Om alla får vara med får vi bättre idéer. Kan vi engagera alla, så att du känner dig sedd och bekräftad och att dina idéer får näring, då tycker du det är roligare, säger han.
Från erfarenheten fick han upp ögonen för vad bra möten kan göra med människor, oavsett ålder.
För drygt tio år sedan flyttade Micke Darmell och sambon till Malmö. Då drev han en eventbyrå i Gävle och hade anordnat ett event i Barsebäck.
– Vi satt och såg oss omkring efter en golfrunda och drack en öl. "Varför bor vi inte här?"
Sex månader senare gick flyttlasset.
– Skåne är oerhört vackert och Malmö den häftigaste staden att bo i, säger han.
Här tog han också beslutet att ändra riktning och fokusera på möten inom företag. De första åren var tuffa.
– Det var inte så många som gjorde något åt det då. Men nu är det annorlunda, nu är det något av en organisationstrend - alla vill ha bättre möten, säger han.
Det och att stressa mindre. Något som Micke menar har blivit svårare med digitaliseringen.
– Det är två saker som vi blir stressade över. När vi inte kan kontrollera något och när vi inte kan bli klara. Och på internet går det inte att bli klar, säger han.
Det är lätt att känna igen fenomenet. En Google-sökning på något enkelt leder ner i ett youtube-hål och helt plötsligt har du fastnat framför årets roligaste katter.
Hur kommer vi vidare då?
– Genom att förstå att vi är biologiska varelser. Min föreläsare och kollega, biologen Rebecka Eriksson, säger att vi är mer släkt med apor än vad den indiska och afrikanska elefanten är släkt med varandra.
Vi gör som alla andra och anpassar oss till den kultur som finns. På gott och ont.
– Vi måste förstå att vi är flockdjur, säger Micke och lägger till:
– Alla är inte den som bryter sig ut från flocken och går först.
Vad är du själv?
– Det är beroende på var jag är någonstans, säger han och förtydligar:
– Det finns inga värderingar i att vara det ena eller det andra. Men vi måste komma ihåg hur vi fungerar.
När det är dags för möte, handlar det om att skapa en miljö som ger energi. Att se varandra och att berömma varandra mer.
– Att föreläsa ger exempelvis så mycket. Jag får applåder på jobbet. Det borde alla få, säger Micke som i dag känner att han är på helt rätt plats.
– När man vet att något fungerar så springer man vidare. Så har det varit för mig. Men nu gräver jag där jag står i stället.

"En vanlig syn en lördag eftermiddag"

En vanlig syn en lördag eftermiddag hemma hos mig. Då är det mycket som skall läsas på inför V75. Som tur är så är både sambo och svärson lika nördiga.

Micke Darmell

Bor: Slottsstaden
Ålder: 53
Familj: Sambo, två vuxna barn och barnbarnet August.
Gör: Driver företaget gr8 meetings.
Kuriosa: Är intresserad av trav och jobbade bland annat som programledare på Solvalla i slutet på 90-talet.
Gå till toppen