Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

En volt som botemedel mot rädslan

Parkour är en sport, en livsstil, en känsla.
I Oxievångs sporthall samlas under helgen stora delar av den svenska och internationella parkoureliten för att tävla och lära av varandra.

– Vad ska jag göra då? frågar Marcus Ahlstrand.
Han har den sortens muskler man inte får på gym, utan som kommer av att faktiskt göra något – till exempel hoppa över en plint och sedan snabbt klättra uppför en byggnadsställning.
Nu tittar han upp mot järnstången ovanför sig och trampar otåligt på stället.
– Men vi gjorde en front, då kan du göra en back, säger Ludwig Borgkvist.
Marcus hoppar upp och griper tag om stången. Han svingar sig fram och tillbaka ett par gånger, släpper taget, gör en baklängesvolt och landar mjukt på det ljusa trägolvet.
Ett mindre Nimis av byggnadsställningar, lastpallar och gymnastikmattor upptar nästan hela Oxievångs sporthall. Malmöföreningen Quality Runners anordnar för första gången en internationell tävling i parkour, och i tre dagar ska ett tjugotal ungdomar tävla i en sport som handlar om att ta sig från punkt A till punkt B och övervinna hindren längs med vägen så smidigt, kreativt och snyggt som möjligt. Parkour har på senare tid fått ett rejält uppsving: Enligt Quality Runners ordförande Patrik Lindqvist får föreningen in "60-70 anmälningar" från nybörjare varje vecka.
Marcus Ahlstrand och Ludwig Borgkvist bor båda i Helsingborg och har hållit på med parkour i fyra-fem år. Marcus är här för att tävla och Ludwig är domare. De förklarar att varje tävlande bedöms utifrån fyra kategorier: Flow, utförande, kreativitet och svårighet.
– Jag bedömer utförandet. Det handlar om de tekniska detaljerna, hur man landar och så vidare, säger Ludwig Borgkvist.
– Jag gillar att det är så utmanande. Det finns hela tiden nya sätt man kan ta sig förbi ett hinder, säger Marcus Ahlstrand.
Lite längre bort står Miranda Karnert, som kommer från Kungsbacka utanför Göteborg. Hon har lite ont i ryggen och tänker inte vara med i tävlingen.
– Idag känns ryggen bättre, men jag ska ändå ta det lugnt.
Hon berättar om en gång när hon och hennes kompisar var ute i centrala Göteborg. Hon klättrade upp på en mur, sköt ifrån med benen, gjorde en bakåtvolt och landade perfekt.
– Det var det nog det svåraste jag någonsin gjort. Jag hade klarat volten innan, fast inomhus på matta. Och du har aldrig riktigt klarat ett trick förrän du gör det utomhus, säger hon.
Strunt i ryggen – hon klättrar upp på stapeln av lastpallar och balanserar längs ett av järnrören. Sedan kastar hon sig ut i luften och gör en framåtvolt.
Efteråt säger hon att när hon började med parkour var hon rätt så feg. Men efterhand lärde hon sig att bemästra rädslan.
– Jag insåg att man klarar så mycket mer än man tror. Man är mycket starkare än vad man själv vet om. Det är verkligen så.

Om parkour

Ordet kommer från franskans "parcours", vilket betyder "genomkorsar". Parkour har sitt ursprung i en träningsform som franska specialstyrkor ägnade sig åt.
Träningsformen utvecklades av fransmannen David Belle, som på 80- och 90-talet utvecklade parkour till vad det är idag.
Föreningen Quality Runners har funnits i fem år och har cirka 300 medlemmar. Förutom parkour ägnar man sig även åt breakdance, cheerleading och gymnastik. Föreningen har sina träningar i Oxievångs sporthall.
Gå till toppen