Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Simon Kroon: ”Jag har fått förtroendet jag inte haft innan”

I en liten idyllisk klassisk dansk by sex mil från tyska gränsen börjar en delvis självkritisk Simon Kroon om på allvar i helgen när danska ligan startar om.
– Jag kunde tränat mycket bättre, mycket hårdare. Det är väl det jag ångrar, att jag inte tränat tillräckligt.

Imorgon är det dags –Kroons nya klubb Sønderjyske reser till Randers som ligafyra när vårsäsongen början.
– Jag tror det är bra för mig att komma från Malmö, att få det där lilla extra fokuset, komma från bubblan som inhoppare och få ut potentialen jag behöver för att komma vidare, funderar den 22-årige mittfältaren.
Simon Kroon har bytt Malmö mot en liten dansk by. Haderslev har 21 000 invånare och allt samlat runt en gågata.Bild: LUDVIG THUNMAN BILDBYRÅN
Han har startat alla träningsmatcherna och har funnit sig väl tillrätta i den nya omgivningen.
– Jag har fått förtroendet jag inte haft innan. Vårt lag är helt sjukt löpstarkt. Det funkar hur bra som helst, så länge jag får löpa offensivt, säger Simon Kroon.
– Vi spelar bara med en forward och jag får ligga lite och fuska. Löpa in bakom, hota offensivt och lägga kraften där. Det känns som att det passar mig.
Sønderjyske har aldrig blivit bättre än sexa.
– I Malmö gällde bara seger. Här kan oavgjort vara okej, håller vi fjärdeplatsen är alla mer än nöjda.
Simon Kroon på de stora scenerna – här i Champions League mot Atlético Madrid säsongen 2014/15.Bild: Bildbyrån
Han ler när jag beskriver MFF-tränaren Allan Kuhns ledarstil – öppen och väldigt tydlig.
– De är väldigt raka här i Danmark. Om jag jämför med Rikard Norling, så sa han vad man ville höra. Sedan att det var en lögn var en annan sak. Här bränner de en rakt av inför hela truppen, samtidigt som de är väldigt sociala. Svenskar är lite mesiga. Det är mycket bättre att få veta vad som är fel och hur de vill ha det.
Mycket är annorlunda, trots närheten. Vi träffas vid Simons lägenhet, som visar sig vara belägen i en ombyggd villa en bit från centrum. Det finns nästan inga vanliga lägenheter.
Han lotsar oss ner till ”byen”, med ett pittoreskt danskt litet centrum. Vi går till ett torg som heter kort och gott ”Torvet” och kan inte missta oss på var vi är, när vi kliver in på det lilla kaféet. Rökdoften ligger tung, askkopparna står på bordet.
Mitt emot ligger stans enda biograf, Haderslev har drygt 21 000 invånare, gågatan är där allt finns.
– Bion är väl det som finns att göra. Fast på våren kan det nog vara mysigt att gå runt här. Men jag tror det här är bra för mig, det blir mer inriktning på fotbollen. Jag går och lägger mig i bra tid, går upp tidigt och tränar och kör gärna lite extra.
Simon Kroon säger att även om han saknar storstaden Malmö, trivs han med att vara ensam en del också.
– Jag tillbringar mycket tid i köket. Vi äter bra lunch med laget, sedan fixar jag något på kvällen och det är ett farligt diskande eftersom jag inte har någon diskmaskin. Om jag gillar att laga mat? Nä, det blir pasta med korv eller bacon eller något. Försöker lägga till några grönsaker ibland. Men det är bättre när tjejen kommer hit och lagar lite riktig mat …
Flickvännen Anna Aprea pluggar till socionom i Lund, men kommer över flera dagar i veckan. Familjebesöken är hyfsat täta i övrigt också.
Eftertraktad namnteckning i Höllviken efter MFF:s träningsmatch i somras.Bild: LARS DAREBERG
Det är knappt tre timmar hem och en helt annan verklighet än det Ryssland som Simon Kroon till slut nobbade i somras.
– Det var så mycket pengar, att jag inte bara kunde säga nej. Försökte intala mig själv att jag skulle kunna komma vidare till ett bättre lag i Ryssland och kanske sedan vidare till Västeuropa. När jag kom dit – det fanns inte en chans, aldrig i livet.
– I Ryssland var det bara pengarna. Nu ger jag det en chans att se hur bra jag kan bli. Där skulle jag bo i en barrack, här i en lägenhet. Där var man nästan inlåst, här får jag vara människa.
Det blev en del matcher från läktarplats i MFF.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG BILDBYRÅN
Tiden efter besöket i Ryssland kan bara beskrivas som en frysbox. Simon Kroon säger att han inte vill prata så mycket om den, att han lagt det bakom sig. Men så börjar han prata.
– Min agent pratade med Danne [Andersson] och Åge [Hareide] sa till mig att ”vi kör på som tidigare”. Han sa att jag skulle få hoppa in mot Salzburg, men jag hamnade på läktaren i stället. Det kändes konstigt.
– När Åge sedan sågade, förlöjligade och sålde ut mig var det många som kom fram och sa annat bakom kulisserna. Men ingen kom fram och sa att de inte höll med, det var fegt att de inte skyddade mig.
På slutet fick du plötsligt komma in några gånger?
– Ja, först var det som att han inte spelade mig för att han inte skulle ha användning för mig nästa år. Sedan när han själv bestämt sig för att sluta, så struntade han i det och tog ut de som han tyckte var bäst. Någon annan förklaring har jag inte.
Stör allt detta din relation med MFF för framtiden?
– Inte alls. Det som har varit, har varit. Det är klart jag har känslor för MFF. Får jag chansen igen, är det något jag vill göra efter en förhoppningsvis framgångsrik Europakarriär. Jag vill avsluta i Malmö, jag vill inte ha något bråk eller någon schism.
Bild: LUDVIG THUNMAN BILDBYRÅN

Detta är Sønderjyske

Sønderjysk Elitsport A/S bildades 2004 för att gemensamt driva och marknadsföra elitidrott i Södra Jylland.
SønderjyskE – som ”klubben” själv skriver till vardags – ägs av en fond, med investerar från näringsliv och kultur i regionen.
Den centrala administrationen sitter i Vojens.
Fotboll, herrar, spelar i Haderslev.
Ishockey, herrar, spelar i Vojens.
Handboll, damer, spelar i Aabenraa.
Handboll, herrar, spelar i Sønderborg.
Moderklubbarna är: Haderslev FK (fotboll), Vojens IK (ishockey), HK Sydstjernen Padborg (handboll, damer), HF Sønderborg (handboll, herrar). Där bedrivs ungdomsverksamheten.
Fotbollsarenan Sydbank Park rymmer 10 000 åskådare, varav 4 500 sittande.
Gå till toppen