Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svettkliniken i Köpenhamn blev hans räddning

Joakim Ternström från Staffanstorp lider av kraftiga svettningar och tycker att den svenska sjukvården inte alls har tagit hans problem på allvar. ”Om jag håller i en papperstuss en timme så kan jag vrida ur den”, berättar han.

–  En läkare sa att det var väl inte så farligt, bara lite fukt i händerna. Men det är galet mycket, om jag håller i en papperstuss en timme så kan jag vrida ur den, säger han.
–  Jag hoppas att den här domen i Högsta förvaltningsdomstolen ger mig rätt till ersättning för vad behandlingen verkligen kostar – annars har jag inte råd.
Läs också Svettdom om EU-vård påverkar Region Skåne
Joakim Ternström upptäckte kliniken på Amager 2012, genom en annons i en gratistidning. Då hade han i flera omgångar försökt få hjälp genom den skånska sjukvården, där det tog lång tid att få remiss till hudläkare.
Han beskriver hur hyperhidrosen, kraftiga svettningar, gör att han vintertid alltid fryser om händer och fötter eftersom de är konstant fuktiga.
–  Det tog bara en månad att få komma till Svedklinikken för behandling, och sedan återvände jag två–tre gånger om året. Varje gång är det som om svettningen på hela kroppen lugnar ner sig.
Läs också "Helt godtycklig ersättning"
I början betalade Försäkringskassan kostnaden direkt till svettkliniken, plus reseersättning. Men för knappt två år sedan stramades villkoren åt, och Joakim Ternström hänvisades åter till svensk hudläkare.
Den behandling som ordinerades med en lösning som skulle göra ”händer och fötter gulfläckiga” kändes inte som ett alternativ.
Vården i Danmark kostar cirka 7 000 danska kronor plus läkemedelkostnader för ett behandlingstillfälle med botulinumtoxin (botox) under lätt narkos.
Det hade han inte råd att betala själv på sin lön som trafikledare för taxi och färdtjänst.
Ungefär samtidigt infördes möjligheten att få förhandsbesked från Försäkringskassan om ersättning för vård i annat EU-land. Men den ersättning som Joakim Ternström åter kan få för svettvården täcker inte hela kostnaden.
Behandlingen i Köpenhamn görs nu med billigare lokalbedövning. Det är betydligt mer smärtsamt men Joakim Ternström tvekar inte, eftersom det hjälper honom till ett liv med mindre svettning.
I Region Skåne erbjuds operation, läkemedel eller botoxbehandling till patienter med hyperhidros i händer eller armhålor. Ändå väljer flera hundra skåningar om året att åka till Danmark för behandling.
Några för att deras svettproblem sitter på andra delar av kroppen, andra för att de vill ha vård snabbt.
Betyder det att den skånska vården är otillräcklig?
–  Den behandling som erbjuds är i enlighet med de medicinska riktlinjer som tagits fram av hudläkare i Region Skåne och nationellt. Kötiderna inom hudsjukvården har också kortats betydligt på senare år, svarar regionrådet Anders Åkesson (MP).
– Om domen i Högsta förvaltningsdomstolen höjer kostnaden för svettvård utomlands, så kanske vi får se över våra riktlinjer. Det är såklart alltid en fråga om prioriteringar gentemot annan vård.
Gå till toppen