Malmö

Inspektör spräckte försäkringsbluff med hjälp av spindelnät i hörnen

Den 29-åriga Malmöbon döms för försök till bedrägeri. Hon avslöjades av en nitisk inspektör från ett försäkringsbolag som letade spindelnät och damm i en källare.

Spindelväven i hörnen visade att det inte varit översvämning i kvinnans förråd.Bild: Bild ur förundersökningen
I slutet av augusti 2014 stod vattnet djupt på Malmös gator efter ett kraftigt regnoväder. Bilar flöt omkring i vattenmassorna som trängde in i bostäder och garage och förstörde värden för miljontals kronor.
Några dagar senare hörde Malmökvinnan av sig till sitt försäkringsbolag och ville ha 50 000 kronor i ersättning för vattenskadade prylar. Det handlade bland annat om kläder och nyinköpt elektronik som hade förvarats i hennes källare.
Men en misstänksam inspektör på försäkringsbolaget anade oråd och bestämde sig för att titta närmare på ärendet. Försäkringstagaren menade att hela källaren hade varit full med vatten men när inspektören pratade med bovärden som hade hand om fastigheten kände han inte alls till detta. Huset var däremot ett av få i området som hade klarat sig, berättade bovärden.
Inspektören undersökte källaren och noterade att det till skillnad från i andra vattenskadade fastigheter inte fanns någon unken lukt eller vattenlinjer längs väggarna. Hon dokumenterade spindelväv och damm vid den 29-åriga kvinnans förråd - bevis för att källaren inte hade varit dränkt i regnvatten.
Nu döms kvinnan villkorligt till dagsböter för försök till bedrägeri, baserat på inspektörens och bovärdens samstämmiga uppgifter. Rätten ser det som försvårande att kvinnan lämnat in bilder som senare visade sig vara från en annan källare.
Tingsrätten menade att det var nära att bluffen lyckades, bland annat på grund av den enorma mängd försäkringsärenden som kom in efter skyfallet och som skulle granskas av försäkringsbolagen.
Gå till toppen