Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöpartister spånar idéer för generösare asylpolitik

Fyrahundra miljöpartister samlades idag till ”dialogkonferens” på tre platser i Sverige. Orsak: partimedlemmarnas besvikelse över en åtstramad asylpolitik. Syfte: spåna fram idéer så att fler flyktingar kan tas emot.

– Vi kan gråta över dåliga politiska beslut, sa vice statsminister Åsa Romson (MP) när hon öppnade mötet via en lite knackig länk från Härnösands folkhögskola.
I hörsalen på Kockum Fritid i Malmö satt hundratjugo partivänner och lyssnade. Alla förstod anspelningen på den där dagen i november, när regeringen presenterade åtstramningar i asylmottagandet och en tårögd Romson tvingades stå bakom en politik hon inte tror på, och som går tvärt emot Miljöpartiets linje.
Medierna har fyllts av miljöpartister som inte känner igen sitt eget parti. Som har krävt möjlighet att lufta sin besvikelse. Svaret från partiledningen blev den gröna dialogkonferensen: ett trippelmöte som hölls samtidigt i Malmö, Västerås och Härnösand och som alla partimedlemmar kunde delta i via datorn.
– Men vi ska glädjas åt de reformer vi vill genomföra, fortsatte Åsa Romson sitt öppningstal.
Dialogkonferensen hade inte makt att fatta några beslut. Här skulle idéer kläckas. Vad behöver göras så att Sverige kan ta emot fler asylsökande? Och för att de ska kunna etablera sig i det svenska samhället?
Hur känns det när den förda politiken och partiprogrammet inte går samma väg?
– Det här är ingen lätt situation, men det är viktigt att vi samlas och diskuterar svårigheterna, säger Angelika Andersson, ordförande för Miljöpartiets lokalavdelning i Landskrona.
– Som parti står vi för en human flyktingpolitik oavsett vad vi gjorde i regeringen, säger Lova Necksten, gruppledare för MP i Ronneby.
– Man kan inte ena stunden sitta i regeringen och acceptera kompromissen och sedan i nästa ögonblick gå över till andra sidan och kritisera den, säger Jan Rydén, aktiv i den lilla men växande gruppen Gröna seniorer.
Efter timmar av grupparbete redovisades idéer. Kommunala asylboenden, svenskundervisning i appen, snabbspår till näringslivet för nyanlända småföretagare med mera.
– Nu är vår uppgift att göra regeringspolitik av det här, sa utbildningsminister Gustav Fridolin efteråt.

Grön dialog

Knappt fyrahundra miljöpartister höll samtidiga möten i Malmö, Västerås och Härnösand.
Framför datorn kunde partimedlemmar överallt delta i konferensen.
Uppgiften var att ta fram idéer som ska möjliggöra ett ökat flyktingmottagande, samt underlätta de nyanländas etablering i Sverige.
En arbetsgrupp ska nu sammanställa förslagen.
Gå till toppen