Vellinge

Praktiken en dröm som blev sann

Ett hus, ett jobb, en utbildning. Drömmen drev Roxana Lordache kalla dagar när hon bad om pengar utanför Coop-butiken i Höllviken. Nu har hon fått praktik. ”Allt är möjligt”, säger hon.

"Höllviken är en vacker plats. Det är bra här, människorna är bra här", säger Roxana Lordache.Bild: Lars Brundin
Det har gått två år sedan Roxana Lordache, 22 år, första gången kom till Sverige. Efter en tid i Malmö ville hon se mer av Skåne och valde en buss på måfå. Det råkade bli buss 100 mot Höllviken – och där blev hon kvar. Förra vinternsatt hon utanför Coop-butiken och bad om pengar.
– Det är svårt att vara den som sitter på utsidan och säger "snälla hjälp". Jag är ung, det var väldigt kallt och folk stirrade på mig hela tiden.
– Jag ville ha ett jobb och jag försökte allt, men det gick inte. Människor dömer mig bara för att jag är från Rumänien.
Om livet i hemlandet har hon inte mycket att säga. Förutom att det är svårt, mycket svårt.
– Man måste ha pengar för att leva där. Mycket pengar. Och har man inte mycket pengar har man inget liv.
Kvar i Rumänien hos hennes mamma är dottern Denisa, 4 år, och sonen Dennis, 2 år.
– Det är därför jag är här. Jag vill ha ett normalt liv. Ett jobb, ett hus och bra skola till mina barn.
Efter några månader åkte hon hem till familjen och barnen, men tvingades återvända till Sverige och platsen utanför butiken när hösten kom.
Den här vändan var svårare, berättar hon. Att sitta utanför affären, att be främmande människor om pengar, att dagarna blev kallare.
Roxana Lordache gick in i butiken och frågade efter ett jobb och fick svaret att hon kunde få praktik genom arbetsförmedlingen.
Julen var tuff. En tid när alla andra umgicks med nära och kära och ensamheten blev påtagbar.
– Det är svårt. Extra svårt när man ser alla andra med sina familjer och är så långt från sina barn. Men sen vände det.
Den 1 februari påbörjade hon sin tvåmånaderspraktik hos Coop. Dessutom har hon börjat arbeta extra i butiken några timmar varje helg. Just nu är Roxana Lordache inneboende hos en familj hon träffade genom församlingen i Höllviken. Två kvällar i veckan läser hon svenska med en privatlärare.
– Det är fint att få vara del av en familj och ha ett normalt liv.
Roxana Lordache har fått ett varmt välkomnande bland kollegorna och kunderna i butiken.
– Det är ingen skillnad mot någon annan kollega. Hon är som alla andra som jobbar här, hon kommer bara från ett annat land. Hon är självgående och lär sig väldigt snabbt, säger kollegan Renate Barnell.
Efter några veckor sköter Roxana Lordache alla uppgifter i butiken, utom att sitta i kassan.
– Alla i Höllviken vet vem hon är. Hon berör, säger Renate Barnell.
I framtiden vill Roxana Lordache hitta ett hem åt sig och sina barn. Kanske i Höllviken, helst i Skåne. Hon kan definitivt tänka sig att fortsätta arbeta med livsmedel och i butik.
– Höllviken är en vacker plats. Det är bra här, människorna är bra här. Man kan ha ett bra liv här.
Gå till toppen