Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med (matlagnings)kursen mot Indien

Hör jag något som kokar? säger Zeenath Hasan. Hennes åtta elever rusar fram mot spisen, precis i tid för att lära sig läxa nummer ett i matlagningskursen: Sjudande mjölk måste passas även i ett indiskt kök.

Zeenath Hasan är från Calcutta. När hemlängtan blir svår lagar hon sig en aromatisk curry. Annars ger hon kurser i hemlandets matlagning. Nu står hon i Martha Chrisanders kök i Limhamn, där åtta kvinnor ska lära sig laga lika många smårätter på två timmar. Typ palakpaneer, med spenat och färskost.
Mjölken har kokat över, vilket inte var meningen. Därpå har den skurit sig, precis som planerat. I detta syfte bad Zeenath Hasan Caroline Reid att pressa citronsaft i. Nu häller hon den heta ostmassan genom en duk.
– Ni behöver en bror som skickar en så här fin ostduk från Indien, säger hon till sina elever, fast på engelska för klassen är utpräglat internationell.
Tyget borde gå att köpa i Sverige. De diskuterar vad cheese cloth kan heta på svenska. Det heter sillduk, tror sig någon veta.
– Silduk, rättar Juliana Pyron henne. Siilduk.
I snart tre år har Zeenath Hasan drivit cateringfirman Tapori Tiffins. Det sista betyder lätt måltid, tapori är en vagabond. Kopplingen mellan luffaren och kursköket är oklar för här råder disciplin. Kom i god tid. Ta med förkläde, kökshandduk, och något att dokumentera med, lyder instruktionen.
– Vet ni varför vi har så många kryddor i det indiska köket? säger Zeenath Hasan.
Nej. I varje fall vågar ingen sig på att gissa.
– Det är för antioxidanterna, förklarar hon. Kryddor innehåller mycket antioxidanter.
Hur behåller man dem i maten? Genom att minimera koktiden. Hur gör man det? Till exempel genom att blötlägga riset i förväg. Hur mycket vatten behöver man till det? Zeenath Hasan sticker ner den flata handen i riskastrullen för att visa.
– Ser ni? Mina knogar blev nätt och jämnt våta. Då är det lagom.
I med kryddorna. Köp dem hela, tipsar Zeenath Hasan, då håller de i åratal. Och låt inte riset klibba. Vill ni minska mängden stärkelse kan ni koka riset kvällen före med lite kokosolja och förvara det i kylen över natten. Hör jag något som kokar, förresten?
De rusar mot spisen. Nej, ingen fara. Bara dadlarna som sjuder.
Gå till toppen