Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

AF lanserar stort jobbpaket

Städning av utomhusmiljöer och uppiffade naturstigar. Arbetsförmedlingen lanserar en ny omfattande åtgärd för runt 20 000 långtidsarbetslösa som saknar gymnasieutbildning.
Men förslaget får tummen ner av Moderaterna.

Långtidsarbetslösa ska städa naturen. Arkivbild.Bild: ERIK G SVENSSON
Den nya subventionerade sysselsättningsinsatsen läggs fram den 1 mars i budgetunderlaget till regeringen. Fullt utbyggd kan den komma att sänka arbetslösheten med 0,4 procentenheter.
Förslaget påminner om den tidigare insatsen "extratjänster inom välfärden" men skillnaden är att det här ska vara jobb som annars inte blir utförda.
— Jobb som ingen riktigt vill betala för även om det är angelägna arbetsuppgifter, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.
Jobben betalas helt och fullt av staten, max 990 kronor per dag. De arbetslösa ska ha kollektivavtalade villkor, enligt Wadman.
Hur stor kostnaden blir för staten är oklart. Det beror på hur stort det blir och hur många arbetslösa som kommer att beröras. Från början blir nog volymerna rätt små, det skvallrar intresset kring extratjänsterna i välfärden om som hittills bara gett några hundratals jobb.
Men fram till 2019 räknar Arbetsförmedlingen med att runt 20 000 ska syssla med olika typer av miljöjobb, som att skapa attraktivare utomhusmiljöer. Anordnare kan vara staten eller idrottsföreningar eller andra organisationer.
— Tanken är att det ska stärka självförtroendet hos de arbetslösa, säger Mats Wadman.
— En viktig poäng är att de här personerna stannar kvar i arbetskraften, fortsätter han.
Förutom att åtgärden siktar på de långtidsarbetslösa utan gymnasieutbildning, ofta utrikes födda, är tanken att den även ska nå dem som gått år ut och år in i jobb- och utvecklingsgarantin — det så kallade Fas 3 som ska avvecklas.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är inte imponerad av förslaget.
— Jag vill läsa hela förslaget, men konstaterar att det är Arbetsförmedlingen som lägger fram förslag medan regeringen verkar vara tom på egna förslag, säger hon till TT.
— Vi tror att det behövs fler vägar till jobb och har föreslagit lärlingsanställningar för långtidsarbetslösa och matchningsanställningar, där man faktiskt får komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. Det här är inte en jobbsatsning utan en ny arbetsmarknadspolitisk insats.
Ett annat budgetförslag från Arbetsförmedlingen lanserade generaldirektör Mikael Sjöberg i förra veckan, att alla olika typer av subventionerade anställningar ska bantas ordentligt. Det här ytterligare förslaget till åtgärder går stick i stäv med det.
— Ja, det kan man tycka, säger Wadman men tillägger att förslagen har olika tidsramar, att den här nya åtgärden kan sjösättas relativt snabbt medan det tar längre tid att banta floran av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Gå till toppen