Malmö

Efter dödsskjutningen på Lindängen – ”Vi tar vår son härifrån”

Avspärrningarna är borta, men hos föräldrar i området sitter rädslan kvar. Att en man skjutits ihjäl rätt utanför sonens förskola blev droppen för Thomas Lange: "Men var i Malmö ska man flytta för att känna sig trygg?".

”Hur ska jag lyckas hålla mina barn från all skit?”
”Vi blev väldigt skakade. Varken jag eller min man kunde somna efter det."
Nihaya Mahfouz, här med 1-årige sonen Amer, vaknade i morse klockan fyra av att polisen knackade på dörren. Först då fick de reda på att en man mördats nedanför deras hus. Hon är själv uppvuxen på Lindängen och trivdes bra i området som barn. Idag bor hon tillsammans med sin man och deras tre barn i ett av husen med utsikt över parkeringsplatsen.
”Det har alltid varit oroligt, men nu har det blivit mycket värre. Polisen kommer mest om det är mord. Om man ringer om småproblem så kommer de väldigt sent eller inte alls. Jag är inte rädd att något ska hända mig eftersom jag känner alla här. Men jag känner ärligt att jag måste flytta. Det är för mycket gängsamlingar. Mina barn är små nu, men jag vet inte hur jag ska lyckas hålla mina barn från all skit när de blir ungdomar.”
 
Bild: Hussein El-Alawi
 
Läs mer:Lindängen: Gängman blev avrättad
”Vi kommer att byta dagis”
”När vi kom imorse var allt avstängt och polisens tekniker i skyddskläder gick runt på parkeringen. Nu är allt som vanligt här igen - som om inget har hänt. Det känns märkligt."
När Thomas Lange kommer för att hämta 3-årige sonen på måndagseftermiddagen syns inga spår av nattens dramatik mer än några buketter med liljor, tulpaner och strödda rosor under en buske vid sidan av parkeringen. "Vi tar vår son härifrån. Vi kommer att byta dagis efter det här. Det känns inte tryggt att lämna sitt barn här. Men det är inte bättre där på Nydalatorget där vi bor heller. Men var i Malmö ska man flytta för att känna sig trygg? Det händer sådant här i centrum och Limhamn också. Det är synd för Malmö är en jättebra stad på många andra sätt. Och så ska några få personer göra det otryggt för så många.”
 
Bild: Hussein El-Alawi
 
 
”Har inte kunnat tänka på något annat på hela dagen”
”Det kändes otäckt. Men min dotter är så liten så hon förstod inte vad det handlade om. Förskolepersonalen berättade att barnen skulle hållas inne under dagen. Jag har inte kunnat tänka på något annat på hela dagen. Allison Leiva möttes av polisavspärrningar när hon skulle lämna dottern på Klangens förskola på måndagsmorgonen. Förskolan är en akutförskola där barnen placerats tillfälligt i väntan på bättre lösning."Vi har fått besked om att det kommer finnas andra alternativ först till hösten. Jag kände mig inte trygg innan och nu efter det här känns det ännu värre. Men det finns inte så mycket att be för.”
 
Bild: Hussein El-Alawi
Gå till toppen