Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Knut Knutson-bluff nära lura kvinna

Den okände mannen ville komma på besök för att överlämna en överraskning i antikexperten Knut Knutsons namn. Men allt var en bluff.

Knut Knutsson (den riktige).Bild: Roland Bengtsson / arkiv 2009
Det var i lördags eftermiddag som en äldre kvinna från Helsingborg fick ett telefonsamtal. På tråden fanns en man som berättade att han ringde på antikexperten Knut Knutsons och tidningen Antikvärldens uppdrag.
– Han berättade att jag vunnit två biljetter till Antikmässan som hålls i Helsingborg i sommar. Och det var ju väldigt trevligt, säger kvinnan.
Men inte nog med det. Biljetterna kunde levereras personligen av mannen bara en timme efter samtalet tillsammans med ytterligare en överraskning.
– När han undrade om jag var ensam hemma då och sade att han kunde komma senare om jag hade gäster så blev jag lite misstänksam, säger kvinnan.
Helt övertygad om att något var skumt blev hon när hennes dotter ringde på en annan telefon och hon berättade om den trevlige mannen och överraskningen för henne medan han var kvar i den andra luren.
– När jag kom tillbaks till honom hade han lagt på och då förstod jag att det var bluff, säger hon.
I efterhand har hon funderat på varför mannen ringde just henne. Det var alltför mycket som stämde.
– Jag har till exempel prenumererat på Antikvärlden även om jag slutade för några år sedan, säger hon.
Riktigt obehagligt blev det när hon kom att tänka på att hon faktiskt varit med i SVT:s Antikrundan och fått ett antikt föremål värderat.
– Jag har ju faktiskt till och med träffat Knut Knutson.
När dottern fick veta vad som hänt ringde hon upp både Antikvärlden och Uppsala Auktionsverk där Knut Knutson arbetar för att höra om det stämde att de delade ut gratisbiljetter. Det gjorde det inte.
När tidningen gör samma kontroll visar det sig till och med att Antikvärlden lagts ned och att redaktionen gått över till tidningen Hem och Antik.
Kvinnan tycker det är obehagligt att någon faktiskt försökt få tillträde till hennes hem när hon skulle vara ensam hemma. Och att det gjordes med sådan finess att det var nära att det gick vägen.
– Han var kolossalt smart. Jag är lätt skakad. Han var livsfarligt charmerande, säger damen.
När Knut Knutsson får veta vad som hänt blir han först mållös. Sedan rinner orden ur honom.
– Jag blir bara så jädra upprörd, det är fullständigt otänkbart. Det är helt uteslutet. Det är så långt ifrån oss så det inte går att beskriva, säger han.
Ingen har hans uppdrag att ringa och erbjuda biljetter.
– Vi hör över huvudtaget aldrig av oss till folk om de inte först har kontaktat oss. Det här handlar ofta om äldre människor och vi tränger oss aldrig på, säger han.
Vid ett tidigare tillfälle har han varit med om någonting liknande. Då handlade det om en försäljning på Blocket.
– Då hade någon utgett sig för att vara jag. Men vi säljer ju aldrig någonting på Blocket, säger Knut Knutson.
Gå till toppen