Skåne

”Vi skulle nog klara oss utan problem i två månader”

Erik och hans familj flyttade ut på landet för att vara förberedda om katastrofen kommer. ”Jag har definitivt ingen kalasjnikov i huset. Vi i den svenska prepperrörelsen har väldigt lite gemensamt med de beväpnade stollarna i Texas ödemarker.”

Efter flera kilometers gropig skogsväg och en skylt som avvisar obehörig trafik, öppnar sig landskapet. Alldeles invid skogsbrynet ligger en liten gård. Erik möter oss på infarten.
– Här är himmelriket på jorden, konstaterar han.
Erik håller noggrann koll på sitt matförråd. Extra konserver och torrvaror kan behövas, oavsett om det rör sig om storskalig katastrof eller ett mindre strömavbrott.Bild: Julia Lindemalm
Dovhjortar som korsar ägorna, glador som seglar över himlen.
Men han och familjen har inte bara flyttat hit för den vackra naturens skull. Gården valdes med stor omsorg. Den har jordkällare och egen brunn, men ligger också avskilt och på behörigt avstånd från eventuella strategiska mål som skulle kunna angripas vid en konflikt.
På nätet driver Erik en populär blogg. Han tipsar om mat, boende och utrustning som lämpar sig för en så kallad "prepper". Ofta upprepar han devisen ”den förberedde överlever”.
Såhär på landet är det bra att ha en extra buffert om något oförutsett skulle inträffa. Stormen Gudrun kan komma, elen kan slås ut, man kan bli plötsligt sjuk eller arbetslös.
De senaste åren har han byggt upp ett förråd bestående av fyllda vattendunkar och plastlådor med allehanda konserver. Linser, ärtsoppa och Bullens pilsnerkorv; varje burk har försetts med en siffra som är noggrant bokförd på datorn, så att han har koll på utgångsdatum.
– Vi skulle nog klara oss utan problem i bortåt två månader.
Erik förvarar 180 liter vatten i tiolitersdunkar i jordkällaren, för säkerhets skull.Bild: Julia Lindemalm
Detta om det värsta skulle inträffa. På en del nätforum diskuterar preppers vilka katastrofer de håller för mest troligt. Terrorattacker, solstormar, myggvirus och ekonomisk kollaps avhandlas.
Läs mer:"I verkligheten sker det hela i ultrarapid."
Men Erik väljer att tona ner de omedelbara riskerna.
– Det behöver inte ske en storskalig katastrof. Såhär på landet är det bra att ha en extra buffert om något oförutsett skulle inträffa. Stormen Gudrun kan komma, elen kan slås ut, man kan bli plötsligt sjuk eller arbetslös. Det handlar om att ställa om tankesättet från ”just in time” till lite bättre framförhållning.
Jag insåg att jag faktiskt var ansvarig för mig själv. Att myndigheterna kanske inte skulle kunna rycka ut och hjälpa mig. Då började jag se om mitt eget hus.
Det fanns en tid, menar han, då samhället var betydligt bättre rustat för katastrofer. Då vi underhöll skyddsrummen och tränade flyglarmssignalen. Men på senare år har det skett en nedmontering av den samhälleliga beredskapen. För egen del blev det som ett slags uppvaknande, när han för fem år sedan insåg hur skör tillvaron är.
– Jag insåg att jag faktiskt var ansvarig för mig själv. Att myndigheterna kanske inte skulle kunna rycka ut och hjälpa mig. Då började jag se om mitt eget hus. Jag köpte hem en dunk som jag fyllde med vatten, och så en till…
Ärtsoppa, chili con carne och annan burkmat kan komma väl till pass – såväl vid storskalig katastrof som vid tillfällig sjukdom, då man inte kan ta sig till matbutiken.Bild: Julia Lindemalm
För knappt ett år sedan lämnade familjen lägenheten i staden för att flytta ut på landet. Härifrån pendlar Erik dagligen in till jobbet som civilingenjör. Men han är noggrann med att inte prata alltför vitt och brett om prepping med kollegerna, och vill inte heller framträda med sitt riktiga namn i artikeln.
Själv ser jag hela tiden bevis på samhällets bräcklighet. Det blir ju kaos på Nova Lund om kassasystemet slutar fungera!
– Jag vill inte gärna att folk ska hitta hit. Dessutom finns det säkert människor som tycker att man är paranoid eller knasig. Och jag förstår att man kanske avfärdar detta om man lever ett bekvämt liv i stan. Men själv ser jag hela tiden bevis på samhällets bräcklighet. Det blir ju kaos på Nova Lund om kassasystemet slutar fungera!
Läs mer:De tänker på allt från zombiefilmer till datorhaveri.
Med åren har han lärt sig att alltid vara lite förberedd. Han har med sig extra utrustning när han lämnar hemmet: plåster, mössa, en hopvikbar foliefilt. Om utifall.
Erik lagrar dunkar med vatten i ett förråd. Han räknar inte med myndigheterna om det inträffar en katastrof.Bild: Julia Lindemalm
Däremot tar han avstånd från den hårdföra amerikanska survivaliströrelsen, vars medlemmar utrustar sig med allehanda vapen för att försvara sitt uppbyggda förråd.
Ensam är inte stark, och jag har definitivt ingen kalasjnikov i huset. Vi i den svenska prepperrörelsen har väldigt lite gemensamt med de beväpnade stollarna i Texas ödemarker.
– Ensam är inte stark, och jag har definitivt ingen kalasjnikov i huset. Vi i den svenska prepperrörelsen har väldigt lite gemensamt med de beväpnade stollarna i Texas ödemarker under kalla kriget. Bor man på landsbygden måste man istället hjälpas åt. Men visst; jag har träffat en del preppers som ser konspirationer och ondska överallt.
Resonemanget att vi skulle stå inför en samhällskollaps, till följd av den förda flyktingpolitiken, ger han inte mycket för. Däremot finns andra anledningar att se över sin personliga beredskap. Han ser med viss oro på utvecklingen i Ryssland. En konflikt i Europa är inte heller otänkbar. För att inte tala om vår miljöpåverkan, som han menar är ohållbar i längden.
Erik valde sitt boende med stor omsorg. Ett av kraven var att det skulle ligga avsides, på tryggt avstånd från strategiska mål.Bild: Julia Lindemalm
– Vårt samhälle är sårbart. Därför är jag övertygad om att allt fler människor kommer att vilja leva ett enklare och mer oberoende liv i framtiden. Själv visste jag vad jag gav mig in på när vi lämnade stan. Det enda jag ångrar är att vi inte flyttade för tio år sedan.
Erik heter egentligen något annat.
Följ även Inpå livet på Facebook och Instagram.

Prepping - en rörelse med rötter i USA

Den så kallade prepperrörelsen har sina rötter i survivalismen, som uppstod i USA under kalla kriget. Survivalisterna beväpnade sig och byggde upp livsmedelslager för att överleva ett eventuellt kärnvapenkrig.
Under 2000-talet har rörelsen fått ett nytt uppsving, i svallvågorna av terrorattacker och finanskriser. I Sverige har intresset vuxit, inte minst genom allehanda bloggar och diskussionsforum på nätet. På senare år används ofta benämningen prepper, som betonar att fokus ligger på de praktiska förberedelserna inför en eventuell katastrof.
I vissa fall har preppern tydliga attribut, som fickbyxor, halvmilitär jacka och ett tvinnat band med fallskärmslina runt handleden som kan dras ut till ett flera meter långt snöre. Hen har också en tydlig evakueringsplan när den plötsliga kollapsen kommer.
Andra preppers har rötterna i alternativrörelsen, där fokus snarare ligger på självförsörjning och hållbar livsstil. En del preppers väljer att vända samhället ryggen medan andra engagerar sig i frivilliga försvarsorganisationer som hemvärnet eller civilförsvarsförbundet.
Källa: Föreläsningen "Prepping – extremt eller nödvändigt" med författaren Lars Wilderäng.

Prepperslang

Prepper – Prepared individual. En person som är förberedd.

SHTF – When the shit hits the fan. När skiten träffar fläkten och katastrofen är ett faktum.

BOL – Bug out log. En säker plats där man kan överleva en kris.

BOB – Bug out bag. En väska som innehåller nödvändiga saker för att överleva.

TEOTWAWKI – The end of the world as we know it. Slutet på världen som vi känner den.

Zombie – benämning på oförberedda och aggressiva folkmassor som kan uppstå vid katastrof.

Foliehatt – konspirationsteoretiker. En foliehatt tros skydda mot rymdstrålning.

Gå till toppen