Huvudledare

Ledare: Malmö är bättre än sitt rykte. Lev med det.

Malmö är staden många älskar att hata – eller åtminstone ogilla. De negativa känslorna för Malmö verkar öka med avståndet och bristen på egna kunskaper om och erfarenheter av staden.
Malmölivet från den ljusa sidan – en sommarkväll på Ribban dansas linedance.Bild: Lars Brundin
Enligt denna förvrängda bild är Malmö en gangsterstad där ingen vanlig människa kan röra sig fritt på gator och torg efter mörkrets inbrott utan att bli antastad, misshandlad eller rånad – eller allt på en gång.
Denna föreställning om Malmö sprider sig även internationellt. Inte minst i så kallade alternativa medier – de där sajterna som utger sig för att säga sanningen, den sanning etablerade medier påstås undanhålla. I dessa sammanhang blir Malmö inte sällan ett varnande exempel på ett sönderfall som sägs vara den oundvikliga följden av invandring och mångkultur.
Så vet exempelvis en alternativsajt borta i Kanada berätta att Malmö visar hur "muslimer på tjugo år förvandlat Sverige till ett Somalia".
Det är onekligen en alternativ verklighet.
Att höra att situationen i Malmö kan jämföras med att leva i ett land i kaos, sönderbrutet av decennier av inbördeskrig och klanstrider, måste förvåna stadens invånare.
Med tanke på denna fantasifulla ryktesspridning borde resultatet av polisens senaste trygghetsmätning komma som en sensation för många icke-Malmöbor – och sända chockvågor ända bort till Kanada.
Undersökningen visar nämligen att fler Malmöbor känner sig trygga, att färre utsätts för eller är oroliga för att utsättas för brott. Och att polisen får bättre betyg än tidigare för sitt arbete.
Det kan tyckas paradoxalt, inte minst efter ett 2015 som haft sin beskärda del av kriminella uppgörelser, sprängningar och skottlossningar.
Trygghet är subjektivt. Mätningar som denna säger inte hela sanningen. Det finns ett stort bortfall och det finns anledning att tro att de som bor i de mest utsatta områdena eller är mest utsatta för brott också är minst benägna att svara på enkäter.
Men resultatet borde i alla fall vara mer än tillräckligt för att torpedera bilden av Malmö som Sveriges Mogadishu.
Malmöborna själva är dessutom påtagligt till freds med sina liv. I en omfattande opinionsmätning som EU-kommissionen gjort hamnar Malmö på sjunde plats när invånarna i drygt 80 europeiska städer får ange hur nöjda de är med sin tillvaro. 60 procent av de tillfrågade malmöiterna säger att de är mycket nöjda med livet, medan 36 procent är ganska nöjda. Endast 2 procent uppgav att de inte alls var nöjda. Malmö hamnar i mätningen före både Stockholm, Köpenhamn, London och Amsterdam.
Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd och att Malmöborna lever i den bästa av världar.
Natten till måndagen sköts en man till döds på Lindängen i vad som av allt att döma var en kriminell uppgörelse.
Malmös polismästare Stefan Sintéus tror inte att den typen av mord har någon direkt påverkan på människors trygghet i största allmänhet:
"Det är en kriminell uppgörelse som lika gärna kunde ha skett i annan svensk stad. Jag tror att den upplevda tryggheten i vardagen betyder mest", säger han till tidningen.
Ekonomin är skakig som en följd av hög arbetslöshet och stort bidragsberoende. Skolresultaten är dåliga. Barnfattigdomen är utbredd. Gängkriminaliteten ett efterhängset problem. Malmö är en segregerad stad med stora klyftor och stora skillnader vad gäller levnadsförhållanden. Här finns åtskilliga brister som de politiskt ansvariga måste ta itu med.
Utmed Öresund visar Malmö upp sig från sin vackraste, mest väldesignade sida. Där sträcker sig Turning torso mot skyn som ett framgångens och välmågans utropstecken. I områden som Rosengård, Lindängen och Holma är miljön och människors förutsättningar mycket annorlunda.
Det är inte så att Malmö är utan problem eller saknar skönhetsfläckar. Malmö är väldigt mycket – på en och samma gång.
Fult och vackert, högt och lågt, smutsigt och gnistrande.
Det är denna blandning – på gott och på ont – som är Malmö. Och som uppenbarligen väcker känslor.
Gå till toppen