Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Urbana jordbrukare vill skapa bykänsla

Staden har fått flera småskaliga odlare. Nu hoppas kommunen på en förlängning av projektet Stadsbruk - där bortglömd mark plöjs upp till odlingsbara åkrar.

– Jag letade efter meningen med livet och fastnade för odling, säger Charlotte Nycander, en av de första att nappa på erbjudandet att arrendera mark för småskalig, kommersiell odling inne i stan.
Tillsammans med Carlos Rojas och Isolde Broekmans bildade hon det urbana odlingskollektivet Happy onion farm.
– Vi ville inte bara prata fluff om klimatet utan göra något konkret, förklarar Isolde Broekmans.
Temperaturen balanserar runt nollan när odlarna stegar runt i jordåkern Botildenborgs gård och Västra Skrävlinge kyrka vid trafikplats Rosengård.
150 frösorter är inköpta och redan nu börjar odlingssäsongen, om än bara på planeringsstadiet. Marken mäts upp och odlingsskisser tar form utifrån de lärdomar de dragit från fjolårets odlingssäsong.
– Det finns goda grönsaker som var svårsålda - som purjolök till exempel. Och sockerärtor skippar vi. Det tar alldeles för lång tid att plocka för att kunna få någon ekonomi i det. Men annorlunda gurkor och bönor av olika slag har gått hem, säger Isolde Broekmans.
De har huvudsakligen fokuserat på kulturarvssorter. Kundkretsen består till största del av ung, medveten medelklass.
– Men vi har också många ur den äldre generationen som skiner upp när de ser grönsaker från sin barndom, säger Carlos Rojas.
Trion har sålt sina grödor på lokala matmarknader, till utvalda restauranger och levererat grönsakskassar med säsongens grönsaker till Malmöbor. Intresset har varit större än de har kunnat tillgodose.
– Småskaligheten ligger i tiden. Man köper hellre saker med en historia. Folk värdesätter att veta vem som vattnat ens gurka, säger Charlotte Nycander.
När det landsomfattande projektet Stadsbruk drog igång 2014 identifierades flera hundra oanvända markområden med totalt 16 hektar odlingsbar mark bara i Malmö. Målet har varit att para ihop dessa fält med de många stadsbor som har kompetens kring odling och på sikt att skapa försörjning för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.
I Malmö bilades 13 företag förra året och i år hoppas man på uppåt 40 aktiva odlare. Kravet för att få hyra mark genom Stadsbruk är att odlingen har kommersiell inriktning. Grödorna säljs antingen genom egna försäljningskanaler eller på Stadens Skafferi, som hålls varannan vecka under odlingssäsongen i Folkets Park i Malmö.
– Det finns en stor efterfrågan på närodlade produkter i Malmö. Stadsbruk finns i Kristianstad, Göteborg och Växjö och där har man gjort liknande erfarenheter, säger projektledaren Marie Rosengren på Xenofilia.
Ett av målen är också att skapa möjligheter för arbetslösa och nyanlända att arbetsträna. Charlotte Nycander tror att odling är en bra ingång om man är ny i landet.
– Det är terapeutiskt och sker i ett socialt sammanhang där språket nödvändigtvis inte behöver vara en barriär.
Odlingarna finns på tre ställen i Malmö: Västra Skrävlinge, Botildenborg och Hyllie och är ett mellanting mellan storskaligt jordbruk och de små stadsodlingar som redan finns på flera andra platser. Inför årets säsong finns fortfarande ledig mark för den som vill testa sina gröna fingrar.
Går det att få ekonomi i den här typen av minijordbruk i stan?
Happy Onion-farmarna skrattar när frågan ställs.
– Kanske denna säsong. Vi har alla detta som en sidosysselsättning. För att få ekonomi i det krävs att man satsar hårt, säger Charlotte Nycander.
Hon har gått en ettårig utbildning i ekologisk stadsodling och hoppas på att kunna göra stadsodlingen till sin huvudförsörjning framöver.
– Det är något speciellt att äta egenodlat och att kunna sälja sina grödor till kunder som man möter öga mot öga. Det ger en bykänsla i storstaden.
En odling av det större slaget som stadsbrukarna sköter tar sin tid. Men Charlotta Nycander vill slå ett slag även för hemmaodlingen.
– Det är bara att köpa ekopotatis på mataffären och slänga ner i en hink. Eller spara ett frö från den ekologiska tomaten och stoppa ner i lite jord. Svårare än så behöver det inte vara att komma igång!

Vad är Stadsbruk?

Projektet syftar till att skapa jobb och tillväxt genom ekologisk odling och matproduktion på stadsnära platser i staden. Förhoppningen är att koppla samman de goda sociala exemplen från stadsodling med lönsamheten från lantbruket.
Projektet har fått 9,5 miljoner kronor i stöd av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova och drivs av Lantbruksuniversitetet Alnarp, Malmö stad och Xenofilia. Projektet pågår till augusti 2016. En förlängning planeras om medel beviljas.
Källa: Malmö stad
Gå till toppen