Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De fick korn på allergivänligare doft

Zehra Tbena och Zahraa Alkademi gillar biologi och dofter. Men Zehra är allergisk mot viss parfym. Därför var valet av examensarbete lätt: Nu tävlar de med sitt arbete kring allergifri parfym.

– Det går inte att göra en parfym som är helt allergifri, alltså en som man är hundra procent säker på att den inte framkallar allergi. För det finns massor av olika ämnen som man kan vara allergisk mot och man kan även reagera på ingredienser som är helt naturliga. Men vi valde att plocka bort alla ämnen som vi vet framkallar allergier och baserade doften på naturliga eteriska oljor, säger Zehra Tbena.
Som utgångspunkt i sitt examensarbete har de två klasskamraterna Zehra Tbena och Zahraa Alkademi använt doften ”Pure seduction” från Victoria's Secret, en doft som de båda gillar. De lusläste innehållsförteckningen.
– I listan hittade vi ganska många ämnen som är listade för att kunna framkalla svåra allergier. Vi utgick då från listan av de resterande doftämnena för att skapa en liknande doft, säger Zahraa.
De olika doftämnena i form av eteriska oljor beställdes på nätet och sedan följde veckor av tester, blandande, droppande och luktande. De läste på om parfymframställning och lärde sig termer som basnoter, hjärtnoter och toppnoter. Till slut hade de en doft som de tyckte stämde hyfsat bra med parfymen som de utgick från. Men det fattades något, en ton som de beskriver som "godis”.
– Vi kom på då att vi kunde ta ekologiska karameller som vi gjorde en lösning av. När vi sedan lade till den blev det mycket bättre, säger Zahraa.
Doften som de till slut fick fram har de gjort i två varianter: en som är löst i alkohol och en som blandats med rapsolja. Detta för att vissa personer kan vara allergiska mot alkoholen i parfymen och att det då är viktigt att ha ett alternativ.
I arbetet har de genom ”Unga forskare” fått kontakt med forskaren Martin Mowitz vid Lunds universitet som hjälpt dem med tips om hur de kunde gå till väga i studien.
Syftet är inte bara att ta reda på hur en mer allergivänlig parfym skapas utan också att sätta fokus på forskningen kring doftämnen.
– Vi vill uppmana våra forskare att lägga mer vikt vid forskningen kring dofter och allergi. Det gäller ju inte bara parfymer utan bodylotion, schampo och allt möjligt annat, säger Zehra.
Zehra Tbena och Zahraa Alkademis studie är deras examensarbete på naturvetenskapliga programmet på Latinskolan i Malmö. I vår tar de studenten. Vad som händer sedan är inte klart, men båda är inställda på att fortsätta på den naturvetenskapliga banan. Zehra kan tänka sig att jobba med något som har med vård och forskning att göra. Läkaryrket lockar också.
– För mig blir det också något naturvetenskapligt. Kanske ingenjör, säger Zahraa.
Utställningen Unga forskare
Vid utställningen här i Malmö visas projektarbeten från Malmö med omnejd. Förutom att visas upp tävlar också deltagarna bakom arbetena om att få ställa ut på den nationella finalveckan på Tekniska museet i Stockholm där det delas ut priser till ett sammanlagt värde av över 800 000 kronor.
Projekten visas för allmänheten på Niagara, Malmö högskola, våning 5 torsdagen den 3 mars. Finalen i Stockholm går den 3–7 april.
Gå till toppen