Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Modulhusbyggen ska lindra bostadsbristen

Lund planerar för fyra-fem modulhus med 250 lägenheter. Helsingborg har identifierat ett 20-tal lägen för modulbyggen. I Malmö kan modulhöghus uppföras i Nyhamnen.
Vi har besökt Sveriges snabbaste modulhusbygge i Göteborg.

När Cecilia Lööf öppnar porten och visar oss in i det nybyggda fyravåningshuset vid Chalmersområdet i Göteborg är det svårt att tro att detta var en ödslig bergknalle för nio dagar sedan.
Vi befinner oss i Sveriges snabbast byggda modulhus, ett blivande studentboende som kallas HSB Living Lab. Det uppförs med tillfälligt bygglov på tio år och står på ett berg som egentligen är parkmark.
– Bygget gick fort, men bra. De som monterat huset har jobbat dag och natt, säger pressansvariga Cecilia Lööf.
Studentboendet består av 44 enskilda moduldelar. I tio mittenmoduler ryms trapphus, hiss och svale.
Därifrån når man 29 lägenheter i åtta tvärställda bostadsmoduler.
På varje våning finns två gemensamhetskök i anslutning till studentlyorna. Varje lägenhet är en kub på 360x360x360 centimeter.
– Här talar vi kubikmeter, inte kvadratmeter. Och vi har fokus på funktion, säger Cecilia Lööf när hon visar oss studentlägenhetens få fasta funktioner: ett sovloft, en stege, ett fönster, en toalett, en kökstrinett.
Inflyttningen blir den 1 juni – fyra månader efter det att första bostadsmodulen lyftes på plats.
* * *
Modulhus har blivit i ropet i Sverige. Det beror på tre saker:
• De byggs snabbt.
• De byggs med tillfälliga bygglov.
• Och de kan monteras ner när de inte längre behövs – och ersätts kanske av permanenta hus.
Att Sverige behöver många byggen snabbt beror i sin tur på tre andra saker:
• Bostadsbyggandet har varit eftersatt i flera år.
• Bostadsbristen blir år för år allt mer akut.
• Flyktinginvandringen tvingar nu landets alla kommuner att skynda på bostadsbyggandet.
– Till den vanliga bostadsbristen läggs ett stort antal nyanlända. Många kommuner inser att det brinner i knutarna, säger Tina Weberg, planhandläggare på länsstyrelsen i Malmö.
Hon försöker nu förmå Skånes kommuner att få fart på bostadsbyggandet efter flera svaga år.
Enligt länsstyrelsens beräkningar behöver Skåne minst 7 000 nya bostäder per år fram till år 2030.
Det är bra många fler än de 5 000 nya bostäder som skapades i fjol. Det krävs krafttag i länets 33 kommuner för att åstadkomma en sådan nivåhöjning.
– Modulhus kan vara en lösning. Det finns blandade erfarenheter. De ska vi fånga upp när vi i vår samtalar kring planering och byggande med alla Skånes kommuner, säger Tina Weberg.
* * *
När Peter Elfstrand, arkitekt vid Tengboms, vandrar runt bland byggdammet i det nyuppförda modulhuset ser han för första gången vad som blivit av hans arkitektritningar.
Det är smått ofattbart att det på nio dagar gått att skapa så många ljusa rum – alla med underbar utsikt mot ett av Göteborgs klassiska funkisområden.
Peter Elfstrand förklarar att huset byggts flexibelt med väggar som kan flyttas:
– Huset bygger på en stålstruktur. Det föll sig naturligt, delvis på grund av flyttbarheten. Det finns inga vertikala schakt. Allt går att flytta i sidled, säger han.
Intresset för det flexibla studenthuset är stort. Runt om i världen sneglar alla bostadsplanerare på modulhus. Bland dem som är på besök här just idag finns en man från amerikanska Nasa som är expert på "extraterrestrial living", dvs rymdbostäder.
Längre fram är visiter inplanerade från de flesta europeiska länder.
– Det unika med det här bygget är egentligen inte att det är modulärt. Det unika är att det designats för boende, utveckling och forskning. Hit kommer bostadsexperter från hela Europa att vallfärda, säger Peter Elfstrand.
– Att det blev ett modulhus berodde på att vi behövde bygga snabbt.
* * *
Enligt länsstyrelsens och Boverkets kalkyler måste Skåne få fram 106 800 nya bostäder till 2030. Av dem ska 11 408 byggas i Helsingborg. Det innebär 713 nya bostäder per år. Varje år.
I all hast skyndar Helsingborg på bostadsbyggandet. När stora grupper av flyktingar, ensamkommande barn, studenter och andra bostadssökande behöver tak över huvudet är modulhus lockande för en serie snabba byggen.
En särskilt arbetsgrupp har tagit fram en lista på ett 20-tal möjliga lägen runt om i kommunen för snabb­byggda modulhus.
– Det byggs mycket bostäder i Helsingborg just nu, men vi är ändå på väg mot en förvärrad bostadsbrist. Det vi jobbar med är att påskynda bostadsbyggandet, säger fastighetsdirektören Fredrik Hjort.
Också skolor och förskolor ska byggas modulärt med tillfälliga bygglov på tio år, med möjlighet till förlängning i fem år.
– Ambitionen är att det ska gå fortare. Eftersom det rör sig om tillfälliga hus hoppas vi kunna bygga billigt, säger Fredrik Hjort.
Det kommunala bostadsbolaget är med i planerna på modulbyggen i såväl centrala som perifera delar av staden:
– Vi vill hjälpa till att lösa stadens åtaganden. Vi tittar utifrån att Helsingborg ska klara sitt flyktinguppdrag, säger Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem.
Utmaningen är att hitta mark som är byggbar, att köpa modullösningar som är prisvärda och att undvika boendesegregation.
– Vi vill så klart ha ett blandat boende. För nyanlända är det alltid bäst att bo i det befintliga beståndet, säger Fredrik Hjort.
* * *
När projektledaren Nick Möller blickar upp mot husfasaden på HSB Living Lab är han uppenbart stolt över att husets 44 moduler kommit på plats exakt som planerat. Tidplanen har följts minutiöst.
– Sverige har ju behov av uppemot 80 000 nya bostäder per år framöver. För att nå dit måste byggprocessen och byggloven förenklas. Här visar vi hur det kan gå till, säger han.
Nick Möller jobbar för Swedish Modules, ett av många svenska byggföretag som just nu upplever en kolossal efterfrågan på husmoduler.
– Sådana här byggen visar en möjlighet att snabbt minska bostadsbristen, främst genom förtätning, säger också Mats Stoltz, vd för Swedish Modules.
Modulhus har tidigare varit ett sätt att snabbt bygga skolor, bostadshotell och tillfälliga kontorslokaler.
I Helsingborg finns redan ett av Sveriges största modulbyggen: ett tillfälligt sjukhus, som rivs så snart renoveringen av stadens lasarett är klar.
I år väntas modulhus få ett genombrott också för tillfälliga bostadslösningar.
– Modulhus skjuter bostadsbyggandet framåt just nu. Efter tio år kan husen flyttas, men det är inget dåligt boende. Vi lägger mycket arbete på det arkitektoniska, säger Mats Stoltz.
I Göteborg säger sig alla vara säkra på att HSB Living Lab blir ett vackert hus. Det ligger som ett landmärke högst uppe på en kulle. När det står klart ska trapphusets glasfasad kontrastera mot fasadplattor i olika ljusa toner.
– Det blir en prydnad för området, tror Nick Möller.
Är det inte synd att riva huset om tio år?
– Det tror jag inte kommer att ske.
* * *
Lund är en av Sveriges snabbast växande städer. Här är behovet av nya bostäder nästan lika stort som i Helsingborg.
Varje år ska Lund få fram 700 nya lägenheter för att skapa 11 000 nya bostäder fram till 2030.
Planeringen av ett påskyndat bostadsbyggande görs i största hemlighet.
– Vi är just på väg att ta fram de fyra första platserna för modulhus på tillfälliga bygglov. Men ännu är det bara ett arbetsmaterial. Vi berättar inte gärna var vi vill bygga. Inte än. Det finns ju de som tuttat fyr på sådana här byggen, säger Inga Hallén, stadsbyggnadsdirektör i Lund.
Det första modulhuset är tänkt att bli ett hus i två våningar, centralt i Lund, med 48 lägenheter. Enligt Inga Hallén finns det tankar om fem liknande hus med totalt 250 nya bostäder.
Planerna kan dock stupa på materialbrist. Företag och kommuner över hela landet dammsuger just nu marknaden på nya och begagnade moduler.
– Det känns som att många vill ha tag på moduler just nu, säger Håkan Ekelund, vd för kommunala LKF, som fått i uppdrag att räkna på vad Lunds modulplaner kan kosta.
Han är dock skeptisk till att modulhusbyggen blir särskilt billiga:
– Det blir för dyrt om man vill skriva av kostnaden på tio år. Det krävs att husen flyttas till en annan plats.
* * *
Trots att modulhusbyggarna arbetar för högtryck räcker produktionslinjerna inte till. Nyligen tackade Moelven Byggmodul i Torsby, en av Sveriges ledande modulhusbyggare, nej till nya beställningar.
– Det är inte slutsålt, men det är ett hårt tryck i fabrikerna, säger David Johnssson, vd för branschorgansiationen TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Alla företagen i modulhusbranschen, bland annat Älvsbyhus, Eksjöhus, Myresjöhus, Lindbäcks Bygg, Älö trä, Martinssons och Cramo, upplever bråda dagar.
Mer än 250 kommuner efterfrågar i flyktingkrisens spår en patentlösning för snabba bostadsbyggen.
I Göteborg har kommunen gjort en lång lista över lediga tomter som kan bebyggas med modulhus. I Frihamnen finns plats för tillfälliga bostäder för flera tusen personer.
Sådana planer får andra aktörer att snabbt se sig om efter egna byggmoduler.
Också begagnat betingar skyhöga priser. Kontorsmodulerna vid Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna ska snart monteras ner. Därför har kommunerna stått i kö för att få köpa. Till sist gick Östersund vinnande ur köpstriden.
Kontorsmodulerna ska nu bli boenden för nyanlända flyktingar i Lit, 23 kilometer norr om Östersund.
– Det byggs modulhus på många svenska orter just nu. Det börjar bli trångt om material och trångt om kunnigt folk som kan montera. Allt fler moduler hämtas från andra sidan Östersjön, säger David Johnsson.
* * *
I Malmö påbörjades 2 200 nya bostäder under 2015. Under samma tid färdigställdes mer än 1 600 lägenheter.
Det är en hög byggtakt, men likväl otillräcklig. Under de kommande åren måste Malmö skynda på de företag som har planer på nya bostadsbyggen. Annars kan inte 35 000-40 000 nya lägenheter stå klara fram till år 2030.
En väg är att uppmuntra snabba byggen.
– Vi jobbar med den frågan. Men om det ska bli aktuellt med modulhus här i Malmö måste de byggas på attraktiv mark, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö.
Enligt honom är risken stor att modulhusbyggen annars skapar en modern slum.
Malmö har två sorters erfarenhet av tillfälliga bostadshus – god och dålig.
Den goda finns i Västra hamnen. Som närmaste granne till World Maritime University byggdes för elva år sedan ett tillfälligt studentboende, som senare blev hem för ensamkommande flyktingbarn.
Eftersom modulerna stod på attraktiv mark blev det naturligt att montera ner dem när det nu ska byggas bostadsrättshus på tomten.
De dåliga erfarenheterna finns i utkanten av Malmö. Där utgör bostadsmodulerna i området Mosippan stadens kanske mest segregerade bostadsområde. Trots att modulerna bara har tillfälliga bygglov är segregationen permanent.
– Det gäller att bygga rätt, upprepar Christer Larsson.
Den pågående modulhusboomen har skapat farhågor att Sverige är på väg att upprepa misstagen från 1960-talets miljonprogram genom att göra tillfälliga modulhus till permanenta utanförskapsområden.
Den risken ser också Christer Larsson som uppenbar:
– Det gäller att bygga för ett blandat boende. Det är inte schysst att bara placera nyanlända i tillfälliga moduler. De måste blandas upp med studenter och barnfamiljer, säger han.
I Malmö kretsar modulhusplanerna just nu kring ett framtida prestigeprojekt: Nyhamnen – ett havsnära område på gångavstånd från Malmö Central och centrala Malmö.
– Vi tittar på det. Modulhus kan stärka igångsättandet av Nyhamnsområdet, säger Christer Larsson.
Kan modulhus bli en tjuvstart för byggandet?
– Ja, att vi tidigt kan bygga varumärket Nyhamnen, att vi visar att något är på gång, att vi kan stärka de nya stråkbildningarna i området och att vi får en temporär aktivitet under en lång byggtid, säger Christer Larsson.
Planerna går ut på att placera modulhus i den del av Nyhamnen som exploateras sist. När bygget av nya hyres- och bostadsrätter fullföljts efter 10-15 år i andra delar av området kan modulhusen monteras ner för att ge plats för en ytterligare utökning av Nyhamnsområdet.
På samma sätt kan delar av Hyllie, Västra hamnen och Limhamns hamn utnyttjas – genom att bygga modulhus i de delar som exploateras allra sist.
* * *
Mitt i modulhusboomen höjs kritiska röster. Konsultfirman Evidens har på uppdrag av flera byggföretag räknat ut att årshyran för ett genomsnittligt modulhus kan landa på mellan 2 600 och 3 400 kronor per kvadratmeter.
Det är dyrare än i Turning Torso.
Detta tar även Peter Elfstrand fasta på när han visar oss runt i HSB Living Lab i Göteborg.
– Det är intressant med modulärt byggande med tillfälliga bygglov. Men det är inte en ekonomisk väg att gå om man inte kan flytta på modulerna i efterhand, säger han.
– Fördelarna med moduler är att vi på bara sex månader kunnat färdigställa ritningarna och på bara två veckor kunnat montera huset. Men det här huset är inte ett inlägg i en bostadspolitisk diskussion. Det är alldeles för dyrt för det.
Sveriges kommuner vill bygga snabbt och bygga billigt. De lär få se sig länge om efter de bästa byggmetoderna.

Länk som visar modulbygget

http://www.nextgenlivinglabs.com/HLLwebcam/complete.mp4

Så många nya bostäder måste byggas i Skåne

Så många bostäder måste byggas fram till år 2030, nedräknat på bostäder per år.
Bjuv 760
Bromölla 771
Burlöv 1539
Båstad 1095
Eslöv 2352
Helsingborg 11408
Hässleholm 2235
Höganäs 2318
Hörby 846
Höör 1207
Klippan 960
Kristianstad 5822
Kävlinge 2103
Landskrona 3596
Lomma 2630
Lund 10968
Malmö 34900
Osby 688
Perstorp 3921
Simrishamn 675
Sjöbo 1024
Skurup 865
Staffanstorp 1652
Svalöv 1062
Svedala 1254
Tomelilla 672
Vellinge 2456
Ystad 2187
Åstorp 963
Ängelholm 2790
Örkelljunga 587
Östra Göinge 1050
Hela Skåne 106 800
Källa: Länsstyrelsen i Skåne
Gå till toppen