Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Pengar är fortfarande ett lagligt betalningsmedel”

Alla hinner inte med på färden mot det kontantlösa samhället. Det går för fort. Nu sätter vi vårt hopp till riksdagen, regeringen och finansmarknadsministern. Det skriver Christina Tallberg på PRO Riks och Jan Andersson på PRO Skåne.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Färden mot det kontantlösa samhället går fort. Den går så fort att alla inte hinner med.
Många lämnas kvar på perrongen då tåget går vidare. Dit hör många äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, stora delar av föreningslivet, småföretagare och personer som bor på landsbygden.
Vi i PRO, Pensionärernas riksorganisation, inser att samhället förändras. Vi utbildar våra medlemmar i både data, mobiltelefoni och digitala betalningar. Men övergången till ett samhälle där kontanter inte används måste ske i en takt där ingen lämnas utanför.
Idag går utvecklingen alldeles för fort. Pengar är fortfarande ett lagligt betalningsmedel. För många i vårt land är pengar fortfarande helt nödvändiga.
I PRO finns inte bara medlemmar som önskar använda pengar som betalningsmedel.
I våra föreningar betalar medlemmarna med kontanter när de köper sitt kaffe, sina lotter eller betalar för dansen som föreningen arrangerar.
Bankerna har ett alldeles speciellt ansvar för hanteringen av kontanter. Det ska vara lätt för den enskilde och för föreningar att få tag i kontanter och det ska vara lätt att bli av med kontanter som kommit in vid olika arrangemang som föreningarna anordnat.
Tyvärr går utvecklingen i en riktning som innebär att detta blir allt svårare.
Bankkontoren blir allt färre och de som hanterar kontanter blir ännu färre. Också bankomaterna blir färre.
PRO hade förhoppningar om att Betaltjänstutredningen skulle ha bidragit till lösningar för en bättre och mer tillgänglig kontanthantering när den nyligen lade fram sitt delbetänkande. Men våra förhoppningar kom på skam.
Visserligen konstaterar utredningen att avvecklingen av kontanter medför problem för vissa grupper och i vissa begränsade geografiska områden men menar att de lagstiftningsåtgärder som skulle kunna komma i fråga för att lösa dessa problem inte står i proportion till problemens omfattning.
Med andra ord är inte äldre människors, föreningslivets och glesbygdens problem lika viktiga att lösa som att bankerna kan behålla och ytterligare öka sina redan stora vinster.
När nu Betaltjänstutredningen inte vill värna fortsatt kontanthantering måste vi ställa vårt hopp till regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och slutligen Sveriges riksdag.
Vi har svårt att tro att politikerna i Sverige önskar en utveckling där delar av befolkningen och svenskt föreningsliv lämnas utanför.
Alla måste få vara med på tåget när utvecklingen går framåt.
Christina Tallberg
Jan Andersson

SKRIBENTERNA

Christina Tallberg är ordförande i PRO Riks
Jan Andersson är ordförande i PRO Skåne
Gå till toppen