Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomtägare vill ha sin mark tillbaka

För att få ett nytt bygglov tvingades paret från Falsterbo att ge bort en bit av sin tomt till Vellinge kommun. Nu vill de gå till domstol för att få kommunen att betala för sig.

Sedan i somras klipper Susanne och Anders Palvin i ren protest bara gräset en och en halv meter utanför den nya tomtgränsen.Bild: Johanna M Karlsson
Sydsvenskan har berättat om hur kommunen avkrävt fastighetsägare delar av sina tomter för att få bygglov. Förutom utebliven ersättning har kommunen även begärt att fastighetsägarna ska betala Lantmäteriets avgifter på 15 000-34 000 kronor för att föra över marken till kommunen.
Susanne och Anders Palvin är två av dem som drabbats av kommunens påtryckningar.
– Vi köpte en tomt i Falsterbo 2007 och där ville vi bygga ett nytt hus, säger Anders Palvin.
Men en dag hörde parets arkitekt av sig och berättade att de inte skulle få något bygglov om de inte gav kommunen 32 kvadratmeter av tomten.
– De ville ha hörnet som ligger ute vid korsningen och de försökte övertyga oss om att det hade med trafiksäkerhet att göra.
– Men om det handlade om dålig sikt så ligger ju vår tomt på fel sida av vägen. Men vi kanske ska börja med vänstertrafik, vad vet jag, säger Anders Palvin.
Läs också Experter sågar påtvingad affär
Båda två blev förvånade och förbannade över kommunens tilltag.
Susanne ringde vid ett tillfälle upp kommunen och ifrågasatte om det verkligen fick gå till på det här sättet, och fick till svar att ville de ha sitt bygglov så fick de gå med på att ge kommunen marken.
– Till slut gav vi med oss. Vi ville ha vårt bygglov, och vi trodde inte att vi skulle få det om vi inte gick med på kraven, säger Ander Palvin.
Tomtbiten som paret skrev över till kommunen var värd cirka 70 000 kronor för nio år sedan. Dessutom fick de betala 15 000 kronor till Lantmäteriet för att tomtgränsen skulle ritas om.
Efter att överlåtningsavtalet var påskrivet beviljade kommunen bygglovet och efter ett år kunde Susanne och Anders Palvin flytta in i sitt nya hus.
Läs också Ägaren är skyldig att avstå mark
I samband med flytten engagerade sig Susanne Palvin i den lokala vägföreningen. Då visade det sig att marken som kommunen tvingat till sig av paret sedan hade skänkts till vägföreningen.
– Men det visste ingen i föreningen om. De blev väldigt förvånade när jag berättade för dem att nu var det de som skulle ansvara för skötseln av den här markbiten, säger Susanne Palvin.
Först fanns planer både på att asfaltera över hela hörnet och på att lägga stenplattor, men båda alternativen blev för dyra för vägföreningen.
I flera år har Anders och Susanne Palvin i stället själva fått sköta om marken som de inte längre äger.
– Det är ju helt otroligt egentligen. Först tvingas vi ge kommunen en bit av vår tomt och sedan måste vi ändå se efter den, säger Anders Palvin.
Nu vill paret se över möjligheterna att dra Vellinge kommun inför domstol.
– Om det är så att det finns fler som har drabbats och som vill vara med på en stämning så är vi väldigt intresserade. Det är ju säkert fler än vi som har förlorat ganska mycket pengar på den här historien.
De vill antingen ha tillbaka marken som kommunen tog, eller så vill de ha betalt för den.
– Och så vill vi ha tillbaka de 15 000 kronorna som vi betalat till Lantmäteriet, säger Anders Palvin.
– Skulle det vara så att vi får tillbaka marken kan du kommunen få betala för omritningen av tomtgränsen den här gången, säger Susanne Palvin.

Så går det till när kommunen kräver mark

En rad husägare som sökt bygglov har fått krav från Vellinge kommun att utan ersättning avstå delar av sina tomter.
Husägarna förväntas avstå marken och betala förrättningskostnaden till Lantmäteriet på 15 000-34 000 kronor.
Den som nekar hotas med uteblivet bygglov.
Sydsvenskan har hittat ett trettiotal fall de senaste fem åren. Men det har pågått längre.
Sakkunniga har dömt ut kommunens sätt att agera och menar att det kan vara brottsligt.
Gå till toppen