MFF

Majoritet sa ja till flicklag men nej till damlag

Malmö FF:s styrelse vann årsmötesmatchen mot motionärerna med röstsiffrorna 253-146. Det innebär ett ja till flickfotboll, men ett nej tills vidare för damfotboll.
– Men vi kommer tillbaka nästa år, lovade en av motionärerna, Anni Tjebbes.

Bild: Max Wiman
Som tidigare gjorde mötets känslosammaste inlägg när hon talade för ett godkännande av motionen i sin helhet:
– Jag började i MFF när jag var sex år, var nio när jag spelade min första match. Mina förebilder var Zlatan, Yngvesson; rosenberg, Karolina Westberg, Frida Nordin och Sjögran. Det var det största som hänt mig i mitt liv att springa ut i matchtröjan. Det färgade mig himmelsblå.
Läs mer:MFF:s styrelse vill starta flickfotboll
– Min lillasyster Sally är tio år och hon frågade mig varför hon inte får spela i MFF som sin sexåriga lillebror. MFF står för kärlek, gemenskap och inkludering och pratar om MFF i samhället. Det är världens finaste förening - men inte för henne.
MFF-ordföranden Håkan Jeppsson argumenterade för styrelsens förslag.
– Nu tycker vi att det är dags för flickfotboll, men man måste komma ihåg att den verksamhet som vi hade en gång finns nu i en annan förening, Nordens kanske mest framgångsrika. Man måste ställa sig frågan om Malmö kan ha två elitlag och om man kan ha ett seniorlag fyra år efter man har startat. Det innebär att man måste värva och kanske gå ihop med en annan förening och kanibalisera på andra föreningar.
– Ska herrklubbar också läggas ner för att MFF finns? Konkurrens är väl bra, undrade en annan av motionärerna, Agnes Gertten.
Jeppsson argumenterade vidare:
– Det är lätt att det blir en genusfråga, men det är tyvärr ganska många män och pojkar som inte får spela i MFF heller. Vi kan inte bereda plats för alla flickor eller damer heller. Jag vill bara ha sagt det.
Motionen ställdes först mot ett rent avslag och fick då samtliga röster.
Sedan vann alltså styrelsens linje att från 2017 släppa in flickor i fotbollsskolan och därefter bygga flicklagsverksamhet från grunden.
– Vi ser det som en halv seger, förklarade Agnes Gertten. Och vi jobbar vidare.
– Vi säger nej till dam och damelitfotboll i dag. Sen inser vi att när man startar något och bygger något kan man komma i ett läge då förutsättningarna förändras. Så kan det förstås bli även här, sa Håkan Jeppsson, som omvaldes till ordförande i ytterligare två år.
464 röstberättigade medlemmar inklusive fullmakter fanns representerade - vilket är rekord för Malmö FF.
Gå till toppen