Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ta vara på vilda fåglar och avveckla burarna med fåglar i Stadsparken

En medlem i Djurens Rätt Lund har anmält Lunds Kommun till polisen med anledning av den fleråriga vanvård som skett i fågelanläggningen i Stadsparken. Djurens Rätt Lund har granskat ärendet och bedömer att kommunen bör avveckla verksamheten eftersom den uppenbarligen varken har tid, resurser eller kunskap för att bedriva en ansvarsfull djurhållning.
Anläggningen i Stadsparken går enligt Jordbruksverket under definitionen djurpark, eftersom de visar djur för allmänheten minst sju dagar på ett år. I jordbruksverkets föreskrifter framgår att den person som har ansvaret för djurhållning och skötsel på en djurpark ska ha lämplig utbildning och erfarenhet. Kommunen har själva berättat för oss att den ansvarige för inhägnaden i Stadsparken inte har någon som helst utbildning i djurvård. Vidare står det i föreskrifterna att djurparker ska ha en veterinär knuten till sig och att denna ska besöka anläggningen minst en gång i kvartalet. Detta har inte genomförts.
Det veterinärbesök i februari, som stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth hänvisar till i sin kommentar till Sydsvenskan, skedde som ett direkt resultat av en av våra medlemmars anmälan till länsstyrelsen. Senaste besöket från veterinär var innan dess i juni 2015.
Sedan 2014 har en av våra medlemmar regelbundet besökt inhägnaden för att titta till fåglarna. Under hösten samma år upptäcktes en sjuk fågel som denna person erbjöd sig att ta hand om och ta till veterinären, på egen bekostnad. Samma dag som fågeln omhändertagits bokades ett veterinärbesök till dagen därpå. Bara någon timme innan inbokat besök hos fågelkunnig sådan avled dock undulaten, som togs till veterinären för utlåtande.
I utlåtandet kan läsas att undulaten var kraftigt avmagrad och saknade samtliga stjärtfjädrar. De rekommenderade även att länsveterinär skulle göra en kontroll för misstänkt vanvård. Ett flertal andra fall av att fåglar har visat tecken på sjukdom, bland annat kvalster kring vaxhud, näbb och ögon, samt apati och depression har kunnat observeras och rapporterats utan att något har gjorts.
Vår medlem har anmält förhållandena i inhägnaden till länsstyrelsen två gånger, samt vid ett flertal tillfällen försökt få ansvariga på kommunen att förändra situationen för fåglarna. Tyvärr har inget hänt. Därför skedde denna gång anmälan till polisen efter att en fågel hittats död på golvet i inhägnaden.
Alla som tagit en promenad i Stadsparken har sett det rika fågellivet som frodas där, framförallt kring dammen. Om invånare och besökare i Lund vill ta del av och fascineras av fåglar är de vilda fåglarna i parken mer än tillräckligt. Vill vi lära våra barn att fåglar hör hemma i naturen där de kan flyga fritt eller vill vi lära dem att fåglar kan stängas in i för små inhägnader utan tillräcklig omsorg? Vi uppmanar Lunds kommun att avveckla fågelanläggningen och istället lägga tid och resurser på att bevara och stimulera den rika natur och det fascinerande fågelliv som redan finns i Stadsparken.
Camilla Bergvall och Hannah Blücher
Gå till toppen