Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Barnfamiljer i Malmö - flytta till Lund

För att lyckas som politiker i Lund måste man tycka att skolan är viktigast.

De senaste veckornas rapportering om förskolekrisen i Malmö gör mig beklämd.
Det är så synd om alla drabbade. Ungarna, personalen, föräldrarna.
Och frågan som omedelbart inställer sig är komplicerad och provocerande:
En del dåliga lokaler har vi här också, men hur kommer det sig att det inte finns någon förskolekris i Lund? Trots att förskolan rimligen – med sina 25 veckotimmar för äldre barn vid föräldraledighet med spädbarn, att jämföra med Malmös 15 veckotimmar – är dyrare per unge i Lund? Varför havererar inte förskolan under trycket här? Jag har en teori om det.
Men innan vi går vidare: den här frågan måste vara en garanterad favorit för alla som älskar att skylla problem på enskilda personer eller grupper.
Det är ju bara att välja sin favoritförklaring. Det är invandrarnas fel! Eller bögarnas! Eller borgarnas eller feministernas eller klimatkrisens eller läkemedelsindustrins eller linjedomarens! Välj, det är ju det som är så härligt med att vara människa!
Sluta sedan läsa detta, och hör framför allt inte av er till mig. Vi har inget att säga varandra.
Ni som fortfarande är kvar ska få höra vad jag tror att skillnaden beror på:
Lund är en stad som i varje läge prioriterar utbildning. Det faller sig naturligt, givet stadens sammansättning och historia.
Malmö är en stad som i varje läge hellre bygger någonting. Det faller sig naturligt, givet stadens förbannade och eviga mindervärdeskomplex.
Malmö har växt jättefort. Det är enormt svårt att fixa medborgarservicen i samma takt, och de svårigheterna ska man ha respekt för.
Lund kommer att ha en exceptionell befolkningstillväxt de närmsta femton åren. Och ändå känner jag mig helt säker på att vi kommer att ha förskoleplatser till alla.
Politiken här kommer nämligen alltid att prioritera det, med de pengar som ändå finns. Det går inte att bli vald till så mycket som ersättare i renhållningsstyrelsen i den här staden utan att först ha visat att man tycker att skolan är viktigast.
Politiken i Malmö har prioriterat annorlunda.
Och det beror på att människorna i Malmö har prioriterat annorlunda. Hellre enorma investeringar runt Malmö Live än en realistisk förskoleutbyggnad. Det är ett val. Ni Malmöbor har gjort det valet.
Jag avskyr all form av töntig rivalitet mellan tvillingstäderna, som är helt beroende av varandra och lyfter varandra till något mycket mer och bättre än de hade varit som solitärer.
Men det bästa rådet jag kan ge en barnfamilj i Malmö just nu?
Flytta till Lund. Utbildning är viktigare här.
Gå till toppen