Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Säg det med en paj

Vännerna Grace Wilson Lövig och Erin Eberhardt Chapman dövade sin hemlängtan med mängder av amerikansk paj. En kväll sköljdes pajbitarna ner med rödvin och företagsidén föddes – The American Pie Company.

I ett hus från 1800-talet, ett stenkast från Gråbrødretorv, ligger ett litet kafé och bageri som förflyttar gästerna från Köpenhamns urbana citykänsla till en amerikansk dröm anno 1920-tal.
Glöm all inredning som andas hipsterstuk.
Föreställ dig istället svartvitt mosaikgolv, möbler i mörka träslag och en buteljgrönmålad bardisk med klassisk marmorskiva. Väggarna pryds av äldre pajformar i aluminium, bokhyllorna påminner om apoteksinredning från 1900-talet och hela ställets matfilosofi kan sammanfattas av tavlan med texten: "Pilates? Oh hell no. I thought you said pie and lattes.”
I ett hus från 1800-talet, ett stenkast från Gråbrödretorvet, ligger ett litet kafé och bageri som förflyttar gästerna från Köpenhamns urbana citykänsla till en amerikansk dröm anno 1920-tal. Här har de två vännerna Erin Eberhardt Chapmans och Grace Wilson Lövig startat The American Pie Company. Grace Wilson Lövig och Erin Eberhardt Chapmans smakar på en av pajerna.Bild: Emma Larsson
Två väninnor, förenade i svår hemlängtan som endast kunde dövas av stora mängder av amerikansk paj. Så skulle man kortfattat kunna beskriva Erin Eberhardt Chapmans och Grace Wilson Lövigs väg till företagspartners.
Trots många år i Köpenhamn och regelbundna resor över Atlanten stillades inte deras hemlängtan. När vännerna sågs åt de alltid paj och kvällarna avslutades i nostalgiska samtal om USA.
För alla som älskar mat på samma sätt som vi gör, att maten inrymmer många känslor och förknippas med minnen från hela livet, förstår nog vår glädje över att göra boken.
Efter en kväll, som bestod av lika delar paj och rödvin, kläcktes idén om att starta en verksamhet som genomsyrades av allt de saknade – maten, stilen, servicekänslan, atmosfären – där de klassiska amerikanska pajerna skulle få symbolisera allt detta och stå i centrum.
– Men du vet hur det är. Du har ditt vanliga jobb som går i ett, barn, familj, ja livet. Idén förpassades långt bak i våra hjärnor och det gick faktiskt år innan vi drog fram den igen, berättar Erin Eberhardt Chapman.
Till slut bestämde kvinnorna sig för att deras dröm mot ett danskt-amerikanskt pajimperium skulle börja med en kokbok om amerikanska pajer och traditionella amerikanska småkakor. Det kändes som ett lagom första steg, och inte särskilt svårjobbat, eftersom Erin Eberhardt Chapman jobbade som creative director och redan designat flera kokböcker och Grace Wilson Lövig vid den tidpunkten arbetade som fotoproducent.
Grace Wilson Lövig och Erin Eberhardt Chapmans bakom glsdisken med alla pajer som serveras för dagen.Bild: Emma Larsson
Känslan att välja ut vilka pajer och kakor de skulle ha med, provbaka och skapa en stil som skulle kunna växa till ett större varumärke i framtiden fyllde väninnorna med tillfredsställelse, fortsätter hon.
– För alla som älskar mat på samma sätt som vi gör, att maten inrymmer många känslor och förknippas med minnen från hela livet, förstår nog vår glädje över att göra boken, förklarar Grace Wilson Lövig.
– Dessutom fick vi hylla och lyfta fram våra mor- och farföräldrar genom att använda deras köksredskap, bilder och recept som gått i generationer, vilket var fantastiskt.
I nuläget har vi utrymme att frysa in och förvara 120 pajer. Vi trodde att det gott och väl skulle räcka under det första året. Vi har bara haft öppet i tre månader men vi inser redan att det är alldeles för lite förvaringsutrymme.
Efter att fått med Dorte Prip på tåget, en av Danmarks affärskvinnor som under decennier bossat över stora företag som Coop och CBS Executive i Danmark, och som dessutom är USA-fantast, öppnade så The American Pie Company i slutet av förra året.
Sedan dess är ingenting sig likt i kvinnornas liv. Grace Wilson Lövig, utbildad kock och som under stora delar av sitt yrkesliv jobbat med mat och restauranger i olika sammanhang, ställer sig i bageriet vid 06-tiden varje morgon. Under en dag bakar hon cirka 50 pajer, såväl söta fikapajer som matiga pajer.
– I nuläget har vi utrymme att frysa in och förvara 120 pajer. Vi trodde att det gott och väl skulle räcka under det första året. Vi har bara haft öppet i tre månader men vi inser redan att det är alldeles för lite förvaringsutrymme.
She’s My Cherry Pie, Yo’ Mama’s Apple Pie, Bad-Ass Bourbon Pecan. Pajernas namn på kaféet väcker minnen av några av 90-talets stora amerikanska tv-serier som "Twin Peaks" och "Beverly Hills 90210".
Här några av de pajer som serveras för dagen: Lucy in the sky Lemon Meringue, Bad-Ass Bourbon Pecan, She´s My Cherry Pie!, Daddy´s Girl Chocolate Oreo och Yo´Mama´s Apple Cinnamon.Bild: Emma Larsson
Ingen kan prata om "Twin Peaks" utan att samtidigt få upp en bild av körsbärspajen som var Agent Coopers favorit på Norma’s RR Diner. Och hur många gånger bjöds inte Brenda, Kelly och resten av gänget i Beverly Hills på en bit paj av Nat på stammishaket The Peach Pit i ett försök att döva sina kärlekssorger?
Så vad är grejen med paj och USA? Hur kommer det sig att uttrycket as American as apple pie etablerades redan under mitten av 1800-talet, fastän det vid den tidpunkten inte fanns särskilt många äppelsorter i USA?
Erin Eberhardt Chapman och Grace Wilson Lövig tror att pajkulturen spreds och inkorporerades i den amerikanska själen genom de tidiga pilgrimerna, och det stämmer.
Vid den tiden var pajen främst en måltid som mättade hungriga och fattiga immigranter. Pajen, med dess då stenhårda, torra skal, var ett praktiskt sätt att använda de grönsaker eller rotfrukter som nybyggarna odlade och en paj var enkel att ha med sig på långa färder genom det nya landet.
Med pajen visar du din glädje, medkänsla eller omtanke, och det var det vi saknade mest hemifrån, den känslan och de pajerna.
Det var inte förrän de franska immigranterna kom och introducerade smöret som de amerikanska pajskalen blev härligt frasiga och smöriga, och mer likt dagens pajer.
Även om Erin Eberhardt Chapman och Grace Wilson Lövig längtat efter att sätta tänderna i en riktig klassisk amerikansk paj har deras längtan mer handlat om pajen som symbol för amerikansk gästfrihet, uppskattning och tacksamhet.
– Var du än var när du var barn blev du alltid bjuden på en bit paj. Ingen firar 4th of July eller thanksgiving utan paj. Fyllningen representerar många gånger vad som växer i det landskap du befinner dig i, förklarar Grace Wilson Lövig.
Det är därför den officiella efterrätten i Maine är blåbärspaj medan Florida stoltserar med sin unika key lime pie, en limesort som härstammar från just den sydöstliga delstaten.
Äppelpajen däremot har omhuldats av hela USA och går att finna i alla regioner.
Traditionen att komma med en hembakad paj när någon är nyinflyttad i ett bostadsområde, har fått barn eller drabbats av sorg är i allra högsta grad levande i USA, berättar Grace Wilson Lövig.
– Med pajen visar du din glädje, medkänsla eller omtanke, och det var det vi saknade mest hemifrån, den känslan och de pajerna.
Grace Wilson Lövig kavlar och tummar till kanterna på pajskal efter pajskal. I förgrunden syndSofie Olsen som trycker ut pajdeg i formar med hjälp av en ”träpress.Bild: Emma Larsson
När väninnorna öppnade kaféet kunde de inte ana hur många människor med amerikanska rötter som faktiskt bodde i Köpenhamn.
– Vi har alltid tyckt synd om oss själva och skojat om att vi lär vara de enda amerikanerna i Danmark som lever med denna ständiga hemlängtan och tröstar oss med paj. Tänk så fel vi hade, säger Grace Wilson Lövig.
– Kaféet har fullständigt invaderats av människor med amerikanskt påbrå som hyllat stället och som säger att vi har tagit en bit amerikansk mark till Danmark. Det är det finaste betyget vi kan få, säger Erin Eberhardt Chapman.
Det är dags att sätta igång och baka ut ännu några formar paj. Med van hand kavlar Grace Wilson Lövig ut de redan utmätta degbitarna som passar perfekt i de olika formarna. Äppelpajerna bakas i glasformar med höga kanter, pajerna blir inte sämre av att undersidan av degen blir mjuk och fuktig. Degen till bär- och citronmarängpajerna kavlas däremot ut i aluminiumformar som bäst behåller sprödheten medan teflonformarna används till de traditionella cream cheese-pajerna med känsliga kexbottnar.
Kärlek och övning blir svaret på frågan om bästa degtricket.
– Övning. Du måste öva, öva och öva, det gäller ju allt i livet, eller hur? Sedan handlar det om kärlek till hantverket och pajen. När du väl lärt känna din deg vet du hur den reagerar på olika tryck och utbakningar.
***
Paj
The American Pie Council är en organisation som är helt dedikerad åt att upprätthålla och företräda "American's love affair with pies".
Hur mycket paj äter egentligen Agent Cooper? Se det här youtubeklippet där alla paj- och kaffescener från säsong 1 och 2 av Twin Peaks är samlade:
National Pie Day: 23 januari.
Till vänster: pajskal. Till höger: The Junk Berry Pie och Kiss Me Quick! Key Lime Pie.Bild: Emma Larsson.

Recept på amerikansk pajdeg

Räcker till två enkla pajskal eller ett pajskal med pajlock.
Tips! Använd alltid osaltat smör av bra kvalitet och se till att hålla smöret kallt under hela bakningsprocessen.
Ingredienser:
300 g vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
225 g osaltat smör, mycket kallt
6-7 msk mycket kallt vatten
Börja med att skära det kalla smöret i små kuber och lägg tillbaka dem i kylskåpet.
Välj en stor skål som båda händerna kan få plats i. Slå i mjöl, socker och salt i skålen.
Tillsätt de kalla smörkuberna i mjölblandningen med en mixer eller gaffel. Det gör inget om några smörkuber förblir stora.
Tillsätt hälften av det kalla vattnet i små stänk och använd en spatel för att trycka upp degen mot skålens sidor. Tillsätt sedan det resterande vattnet lite i taget, var noga med att degen absorberar allt vatten innan du häller på nytt. Och knåda inte degen för mycket för då smälter smörbitarna.
Pudra degen med ett tunt lager av mjöl, dela den i två lika stora delar och platta till dem. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
Utbakning av degen
Pudra bordet med mjöl, var inte rädd för att använda mycket mjöl, eftersom det hindrar degen från att fastna. Fyll på med mjöl under utkavlingen om degen fastnar i bordskivan.
Kavla ut degen med en brödkavel. Lyft och vrid degen efter att du har kavlat degen ett par gånger.
Använd pajformen för att måtta när du ska kavla ut degen till rätt storlek, men lägg till 8-10 cm i omfång.
Vik degen en gång så den ser ut som en halvmåne. Vik den ytterligare en gång så du har en kvarts deg. Lägg sedan degen i pajformen och vik därefter försiktigt ut den till full storlek.
Skär av överflödig deg från kanterna men se till att cirka 4-5 cm deg hänger utanför formen.
Se till att degen trycks fast på kanten av pajformen, nyp sedan med pekfinger och tumme så du skapar ett räfflat mönster längs med pajkanten. Ställ formen i kylen medan du förbereder fyllningen.

The Junk Berry Pie

8 bitar

Fyllning:

750 g färska eller frysta hallon, björnbär och blåbär

150 g socker

40 g vetemjöl

1 msk majsstärkelse

Pensling av pajock:

Använd mjölk eller ett uppvispat ägg, strö därefter på lite socker.

Förbered pajdegen till skalet (se separat recept). Degklumpen som ska användas till pajlock kan ligga kvar och vila i kylen tills det är dags att kavla ut den.

Sätt ugnen på 190 grader.

Vispa samman socker, mjöl och majsstärkelse i en skål. Rör försiktigt ner tre fjärdedelar av bären. Var noga med att inte krossa dem.

Häll bärblandningen i det utkavlade pajskalet och fördela återstående bär i skalet. Ställ åt sidan.

Kavla ut degen till pajlocket och placera den över fyllningen. Vik in och tryck till kanterna under pajskalets kant så att fyllningen förseglas. Skär flera slitsar i pajdegslocket, så att ångan från frukten släpps ut när pajen bakas.

Pensla pajlocket med mjölk eller uppvispat ägg, strö över socker.

Baka din paj i cirka 60 minuter eller tills fyllningen börjar bubbla, och locket har blivit gyllenbrunt.

Låt din paj svalna helt på galler. Servera när den har fått rumstemperatur.

Kiss Me Quick! Key Lime Pie

8 bitar

”Detta klassiska amerikanska recept kommer från Key West i Florida. Vi har valt att fortsätta använda oss av kondenserad mjölk som det är i originalreceptet, eftersom det härstammar från en tid då kylskåpen inte hade trätt in i människors hem.”

Pajdeg:

220 g krossade kex av Digestive-typ

50 g socker

115 g osaltat smält smör

Smöra botten och sidorna på en rund pajform.

Blanda de krossade kexen och sockret i en skål.

Häll i det smälta smöret och blanda ihop allt ordentligt med en gaffel.

Häll blandningen i den smorda pajformen. Börja i mitten och trycket gradvis ner och ut degen mot sidorna tills blandningen är väl fördelade och bildar ett jämnt pajskal.

Täck med film och ställ formen i kylen medan du förbereder fyllningen.

Fyllning:

6 äggulor

3 msk fint rivet limeskal

2 burkar sötad kondenserad mjölk

200 ml färskpressad limejuice (ca 8-12 limefrukter)

Värm ugnen till 180 grader och placera gallret näst längst ned i ugnen.

Separera äggulorna från de vita. Vispa äggulor och rivet limeskal i en bunke.

Tillsätt kondenserad mjölk och limejuice, vispa tills det är väl blandat. Häll fyllningen i det förberedda pajskalet. Baka din paj ca 20-25 minuter eller tills fyllningen i mitten är fast vid beröring. Ta ut pajen och låt den svalna på gallret.

Garnera pajen med vispad grädde och rivet limeskal.

Tips: Genom att rulla limefrukterna över bordet med ett fast tryck mjukas frukterna upp och saften blir lättare att pressa ut.

Gå till toppen