Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Sverige har hon blivit vuxen

Dietist Lua Dandara Rangel hade aldrig satt sin fot i Malmö när hon kom till anställningsintervjun på Barnöverviktsenheten vid Sus för drygt ett år sedan.

"Jag känner mig inte helt brasiliansk längre, men mitt liv är i Sverige, där jag har blivit vuxen", säger Lua Dandara Rangel, som kom till Sverige sommaren 2008.Bild: Lars Dareberg
Sedan årsskiftet har hon fast tjänst på nystartade Obesitasmottagningen. Parallellt arbetar hon med en jämförande studie kring effekterna av magsäckskirurgi kontra pulverdiet för unga patienter, Amos 2.
– Vi hoppas kunna hjälpa dem att tidigare få bättre livskvalitet och slippa sjukdomar relaterade till fetma, som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Lua Dandara Rangel serverar äpple- och kanelte i muggar med motiv från Mumindalen tillsammans med chokladkakor i den ombonade ettan i Slottsstaden som definitivt inte antyder att inflyttningen skedde nästan nyss.
– När man fikar ska man fika på riktigt, säger dietisten och tillstår att hon måste hålla ett öga på vågen.
–  Jag har lätt för att gå upp i vikt så jag får begränsa mig.
Lua Dandara Rangel växte upp i staden Porto Velho i norra delen av Brasilien nära gränsen mot Bolivia.
– Det är en av de farligaste städerna i landet och varmt hela tiden.
Till Europa kom hon första gången som sextonåring. Då på helt på egen hand.
– Egentligen var det min systers artonårspresent, men hon ville inte åka. Fast hon ångrade sig sen.
När så Lua Dandara Rangel fyllde arton reste systrarna iväg tillsammans.
– Mina föräldrar hade vänner i Stockholm.
Innan resan hade hon fått kontakt med en kille i Göteborg.
– Jag ville få kontakt med någon i min ålder och upptäckte hans vackra naturbilder. Han kom och hälsade på mig i Stockholm.
Så gick det som det gick. Arton månader senare landade Lua Dandara Rangel på Landvetter och gav sig genast i kast med det nya språket.
– Jag läste svenska i två år. Det gav mig tid att bli lite äldre och att fundera på vad jag ville.
När hon upptäckte dietistprogrammet vid Göteborgs universitet föll bitarna på plats.
Egentligen är det kanske ingen slump.
– Jag växte upp på mammas balettskola, så det var en del fokus på hälsa och vikt.
Lua Dandara Rangel valde att bygga på med en magisterexamen. I denna ingick möjligheten att skriva uppsats i Nepal, en undersökning kring D-vitaminnivåer hos befolkningen i landet.
– Det var ett häftigt kapitel i mitt liv. Jag tror mycket på ödet och att ta de chanser man får. Brasilien har en del fattigdom, men Nepal är ännu fattigare. Jag grät första natten.
I vardagsrummet hänger en bild på Buddha, en påminnelse om vänskapsbandet som knöts och att modern teknik också når tibetanska kloster.
– Jag blev vän med en tibetansk munk och besökte hans kloster. Han välsignade den här tavlan. Den betyder mycket för mig. Vi håller kontakt på nätet. Jag drömmer om att resa till Tibet.
Efter sju år tog hennes förhållande slut och Lua Dandara Rangel flyttade till Stockholm och sitt första dietistjobb som hon fick tack vare en kurskamrat.
–  Jag arbetade på med svårt sjuka patienter på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Jag trivdes med jobbet. Men jag bodde långt ifrån stan i något som inte var mitt eget. Då kom möjligheten att flytta till Malmö.
En viss identitetskris gjorde sig också påmind.
– Jag känner mig inte helt brasiliansk längre, men mitt liv är i Sverige, där jag har blivit vuxen. Jag saknar Sverige när jag är i Brasilien. Idag är mina vänner min trygghet.
Snart blir också bostaden än mer trivsam.
– Min pappa är chef för en nationalpark. Han har tagit bilder. Jag ska bara rama in dem. Så då blir det lite mer Brasilien här hemma.

Lua Dandara Rangel

Bor: I Malmö.
Familj: Föräldrar och syster i Brasilien, vänner från världens alla hörn.
Gör: Dietist på nystartade Obesitasmottagningen, Sus i Malmö för patienter med BMI över 35.
Fritid: Yoga, träffa vänner, läsa, gå på bio.
Om sig själv: ”Jag är öppen och pratar mycket.”
Gillar: Att laga mat.
Några minnesvärda datum: 1.4. 2008 – slutade äta kött, 2.6. 2008 – kom till Sverige, 12.12. 2014 – fick jobb och lägenhet i Malmö.
Gå till toppen