Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga fjädrar i påsk

I år väljer Lunds kommun att påskpynta djurvänligt och tar bort fjädrarna. "Djurens rätt har varit på oss, men vi på kommunen har alltid varit måna om att djur behandlas väl", säger stadsträdgårdsmästaren.

Bild: Lars Brundin
Istället kommer man att använda påskägg av plast.
– Vi kommer inte ha något pynt som kommer från djur i år, säger Karl-Oscar Seth som är stadsträdgårdsmästare i Lund.
Djurens rätt i Lund har länge drivit frågan. Förra året skickade en medlem ur organisationen in ett medborgarförslag till kommunen om fjäderfritt påskpynt. Förslaget röstades dock ner.
Inför årets påskfirande har organisationen startat en namninsamling för att protestera mot användningen av fjädrar i påskpyntandet. Karl-Oscar Seth känner inte till namninsamlingen och huruvida Djurens rätt har påverkat kommunens beslut är oklart.
– Djurens rätt har varit på oss, men vi på kommunen har alltid varit måna om att djur behandlas väl, säger Karl-Oscar Seth.
Förra året användes fjädrar som kom från riktiga fåglar i påskpyntet.
– Vi begärde in intyg från leverantören förra året om att fåglarna skulle ha behandlats väl, men i år skippar vi fjädrarna helt, säger Karl-Oscar Seth.
Gå till toppen