Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åttonde mars hela dagen i Skåne

Åttonde mars är internationella kvinnodagen. HD-Sydsvenskan har gått på jakt efter evenemang i Malmö och Lund som anknyter till dagen som sedan 1978 finns med på FN:s lista över internationella högtidsdagar. Vi hittade evenemang från tidig förmiddag till sen kväll.

Internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Sabic Baht från Malmö tänker överraska sin hustru med blommor idag. Han berättar att den åttonde mars firas mer i sitt hemland Kroatien än i Sverige.
– Jag ska bjuda på Sushi ikväll, säger han.
Enligt Hanna Grindahl på Bara blommor i Malmö har blomsterförsäljningen på internationella kvinnodagen ökat de senaste åren.
– Det ska vara rosor, gärna röda, det är väldigt traditionellt. Men alla färger säljer, säger hon.

Manifestationer i Malmö

Runt om i Malmö och Lund kommer flera manifestationer att äga rum, en av dem sker på Gustav Adolfs torg och följs av ett efterhäng på Ungdomens hus i Malmö.
– Vi ska ha ett feministiskt medley, med brandtal och panelsamtal om feminism, säger Jospehine Reis.
"Lika lön oavsett kön!" Ett tusental demonstranter marscherade på tisdagskvällen från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget i Malmö. 
Två av besökarna vid manifestationen är Kerstin Sandvall och Yvonne Franzén och för dem är det självklart att demonstrera den 8 mars.
– Jag gör det varje år och jag tycker att det är oerhört viktigt att stå upp för kvinnors lika rätt, säger Yvonne Franzén.
– Jag har gått och demonstrerat i 30 år tror jag. Tyvärr uppmärksammas den här dagen inte lika mycket i Sverige som den gör i andra länder. På vissa håll är det till och med en helgdag, säger Yvonne Franzén.
Hur tycker ni att samhället ska förändras?
– Lika löner är vikigt och att barnen tas hand om på ett bra sätt, är några exempel, säger Kerstin. 

Självförsvar i Lund

Cirka 400 kvinnor i Lund samlades på House of Samurai i Lund för att prova på självförsvar.
– Det stärker självkänslan och jag lär mig att inte vara rädd ifall något skulle hända, säger Josefin Franzén, en av besökarna.
– Överfallen ökar och vi tycker det är bra att kvinnor ska känna sig mer säkra, säger huvudtränaren Jan-Erik Karlsson på House og Samurai.
Vad exakt får besökarna lära sig?
– Hur de ska slå sig fria från olika angrepp, men också att inte visa någon skygghet eller rädsla, säger huvudtränaren Jan-Erik Karlsson.

Kvinnohistoria i Landskrona

8 mars 1916, för hundra år sedan, sedan skrev 89 000 svenska kvinnor på ett manifest för fred. Detta uppmärksammades i Landskrona på internationella kvinnodagen, då ett manifest för fred, hållbarhet och jämlikhet lästes upp.
– Detta är de klassiska feministiska frågorna tycker jag.  Och just i år, med alla flyktingar som kommer, känns det extra viktigt att lyfta fram de här frågorna, säger Lotta Thosteman som arrangerade aktiviteterna på Landskrona bibliotek.

Här uppmärksammas kvinnodagen i Malmö

10:00 Malmö museer öppnar utställningen "Women making history" som skildrar 100 år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö och är samtidigt ett sätt att samla nya berättelser och att omtolka vår bild av staden.
15.00–21.30 Hylliebadet öppnar för sin kvinnodag, 15.30 är det barnvattendisko.
17.00 Samling till demonstration på Gustav Adolfs torg, avmarsch mot Möllevångstorget 17.30 till sambaorkester.
17.00–21.30 Kvinnofest på Kirseberg på temat Flykt. OBS: Evenemanget är flyttat till Kirsebergs teater på grund av söndagens brand.
17.32 går den första Ladies Day Bussen från Malmö C. Skånetrafiken lovar överraskningar på vissa avgångar på linjerna 8 och 6.
18.00 Premiär på Hanna Skölds film Granny's dancing on the table
18.00 F/art - Feminist Art at Frank Ahlmansgatan 3, uppmärksammar kvinnliga kreatörer och konstnärer i Malmö.
18.00 Malmö – kvinnor ur historien Jeanette Rosengren på Stadsbiblioteket
18.30 insläpp Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10 B, efterhäng till demonstrationen med bland annat mat, panelsamtal och underhållning.
19.00 Babel visar Sverigepremiär på Sonita i samarbete med Tempo Dokumentärfestival.
21.00 Grand Öl&Mat Giovannikvartetten med countertenoren Daniel Carlsson framför "Ett möte med barockens kvinnor".

Här uppmärksammas kvinnodagen i Lund

10.00-16.30 Lunds universitet, Lux Aula, Helgonavägen 3,här pågår hela dagen seminarier på temat "Kvinnor, krig och flykt".

12.15-13.00 Lunds universitet, Pufendorfinstitutet Lunchkonsert: Giovannikvartetten med countertenoren Daniel Carlsson framför "Ett möte med barockens kvinnor".

12.30 med flera tider Lunds jiujitsu-skola, Getingevägen 11, har träning för enbart kvinnor i 90-minuterspass. Även 16.00, 18.00 och 20.00.

14.00-14.30 Kulturen, visning: Om kvinnorna i husen - några levnadsöden

17.00 Lunds turistbyrå Stadsvandring: Möt Lundakvinnor med attityd. Lundakvinnor från medeltid till nutid med olika bakgrund. Under vandringen är det stopp vid platser som var betydelsefulla för kvinnor som Lina Jonn, Emilie Thomander och Hildur Sandberg. (Bokas)

18.00 Stadsbiblioteket, Atriumgården Hur påverkar FN:s nya hållbarhetsmål kvinnors liv? Samtal med Carolyn Hannan, tidigare chef för FN:s avdelning för jämställdhet i New York, och den politiska ledningen för Lunds kommun.

18.00 Mejeriet firar 8 mars med bland annat fotoutställning, komik, film och allsång.

18.00 Kino visar Girlhood

19.00 Biblioteket Väster visar Hur många p som helst – dokumentärfilmaren Marie-Louise Steiners film om en afghansk kvinna, Hamida, som tar upp frågan hur det är att leva som kvinna och analfabet i Sverige.

Gå till toppen