Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det förväntas av dig att du är sträng mot kvinnor”

Fadi och hans lillasyster kan prata om det mesta. Så hade det inte varit om Fadi gjort det som förväntas av honom: begränsat systerns frihet.

Fadi och hans syster har en nära relation. Betydligt mer tillitsfull än vad den hade varit om han som storebror hade begränsat hennes frihet, tror Fadi.Bild: Julia Lindemalm
Pojkbandsidolerna hänger på väggen. Nagellacken står på byrån, kläderna i travar på sängen. Men elvaåringen själv är ännu inte hemma.
– Syrran är på sin danslektion, säger nittonårige Fadi.
– Hon inser inte vilken frihet hon har i jämförelse med hur hon kunde ha haft det.
Fadi, och hans mamma, har bestämt sig. Så länge systern sköter skolan, läxorna och hjälper till hemma, är hon fri att välja klädsel, kompisar och fritidsaktiviteter som hon vill. Men beslutet är långt ifrån självklart.
För tio år sedan bodde syskonen fortfarande i Irak. Men efter att pappan flytt till Sverige, och under den tid det tog innan familjen kunde komma efter, var det Fadi som ansvarade för kontrollen över kvinnorna. Trots sin unga ålder skulle han se till att mamman, mostrarna och mormodern skötte sig.
Min familj är välutbildad och inte särskilt sträng. Men att du som pojke är mannen, det vet du redan som liten.
– Min familj är välutbildad och inte särskilt sträng. Men att du som pojke är mannen, det vet du redan som liten. Det förväntas av dig att du är sträng mot kvinnor, det är bara så det är.
Ändå var Fadi inte bekväm i sin roll. Varför vet han inte riktigt. Kanske, funderar han, var han påverkad av eftermiddagarna under kriget, när det var för farligt att hänga ute och han istället satt bänkad i tv-soffan framför amerikanska filmer.
– Jag löste det hela med att låtsas att jag inte såg kvinnorna när de stod vid fönstren utan slöja eller när jag hörde min moster prata med en kille på telefon. Och så berättade jag såklart inget för pappa när han ringde, säger han med ett litet skratt.
Läs också Kontroll av systrar begränsar även pojkars frihet.
Väl i Sverige blev det snabbt slitningar mellan föräldrarna och mellan Fadi och pappan, som inte lyckades få med sig sonen på sin konservativa linje. Föräldrarna skilde sig och efter att pappan flyttat ut kunde han säga sådant som att lägenheten blivit rena horhuset.
– Vi har knappt pratat på flera år nu. Men han träffar fortfarande min syster. Hon älskar honom men är lite rädd att säga ifrån. Men han har ju inte lika stor makt över henne längre.
Fadi tänder värmeljusen på soffbordet. För en tid sedan fick han rycka ut för att släcka ett hundratal likadana, berättar han. En tjejkompis ringde mitt i natten i panik. På gatan utanför hennes fönster brann värmeljus, utplacerade som ett hjärta. Pojkvännen hade inte insett vad hans kärleksbetygelse var på väg att ställa till med.
– Hennes brorsa hade blivit helt galen om jag inte hade hunnit dit först.
Han måste ha varit väldigt stressad och pressad av sina föräldrar och släktingar. Och rädd. Det där gör saker med en.
Fadi känner brodern. Han kände också den lillebror som för fyra år sedan sköt sin äldre syster till döds i ett uppmärksammat hedersmord i Landskrona, där Fadis familj bodde de första åren i Sverige.
– Jag hade aldrig kunnat tro att han skulle kunna göra något sådant. Det kan jag inte ens nu när han är dömd. Han måste ha varit väldigt stressad och pressad av sina föräldrar och släktingar. Och rädd. Det där gör saker med en.
Läs också Svartvit hedersdebatt kan drabba de utsatta.
Snart blir Fadis egen syster tonåring. Kanske, spekulerar han, skaffar hon pojkvän när hon är runt femton, sexton.
– För min del är det inget jag tänker motsätta mig.
Men han har flera vänner som inte förstår hans inställning. Som precis som Fadi själva har flickvänner, som dessutom kan komma hem och sova över, men som hade tyckt att det både var fullständigt otänkbart och oacceptabelt att deras systrar gjorde detsamma.
– Jag säger till dem att det är dubbelmoral. Jag menar, de knullar ju själva med någons syster. De bara lurar sig själva.
Vissa gillar säkert makten de har som män. Andra tycker antagligen att det mest är jobbigt att behöva kontrollera och hänga efter sina systrar.
Men de lyssnar inte. Eller, menar han, så håller de bara machofasaden uppe bland kompisarna och kör en annan linje hemma.
– Vissa gillar säkert makten de har som män. Andra tycker antagligen att det mest är jobbigt att behöva kontrollera och hänga efter sina systrar.
Även om du som brorsa inte bevakar din syster av illvilja utan tvärtom tycker om henne och ser det som ett sätt att skydda henne, och som att du bara gör din plikt, tror Fadi att kontrollen och ojämlikheten gör det svårt att ha en nära syskonrelation.
– Hur ska ni kunna prata om saker? Ge varandra förtroenden? Jag hoppas verkligen att min syster kommer fortsätta vara lika öppen mot mig som hon är i dag.
Fadi heter egentligen något annat.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram.
Gå till toppen