Vellinge

Hot och hat mot flyktingboenden

I Vellinge är vissa oroliga för det planerade flyktingmottagandet. I en sluten Facebookgrupp sprids hat och våldsuppmaningar. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).

Facebookgruppen "Vi som vill ha Näset och Vellinge tryggt för våra barn" säger sig ha målet att ryta ifrån och påverka Vellinge kommuns kommande flyktingmottagande. Idag har gruppen drygt 550 medlemmar.
I gruppen delas länkar till högerextrema sidor. En person yttrar även en förhoppning om att kommunens framtida flyktingboenden bränns ner.
På begäran av en av gruppens företrädare planerades ett möte med Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) in den 24 februari. Före mötet visste Carina Wutzler bara att gruppen fanns och hade inte sett vad som skrivs och delas.
Enligt gruppens eget referat från mötet ska samtalet ha inletts med att de fyra närvarande representanterna sagt att kommunen "antingen är med eller mot" dem. Och om inte kommunen går dem till mötes kommer moderaterna i Vellinge "bli historia". De ville bland annat veta om kommunen har en krisplan inför det fortsatta mottagandet.
– Jag tyckte att de hade en tråkig ton redan från början. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Carina Wutzler.
Hon berättar att deltagarna hade många frågor och att tiden rann iväg. De bestämde sig för att mötas igen den 30 mars. Carina Wutzler blir bestört när Sydsvenskan berättar om innehållet i Facebookgruppen. Nu överväger hon att ställa in mötet.
– Det är helt kriminellt och ser man sådant borde man polisanmäla.
Carina Wutzler säger att hon tidigare har haft flera möten med olika grupper. Det brukar enligt henne gå bra.
– Jag gick in i mötet för att svara på frågor. Men står man långt ifrån varandra i människosyn är det svårt med ett konstruktivt samtal.
En av gruppens ansvariga som var närvarande vid mötet, ställer sig oförstående till Wutzlers uppfattning av händelsen. Hon tycker att kommunen varit dålig på att lyssna. Själv föredrar hon att vara anonym.
– Det Carina Wutzler reagerade på var inget hot, utan fakta. Folk är högfärdiga i Vellinge och förstår inte hur det är utanför deras egen bubbla. Vi kommer att göra allt för våra barns säkerhet.
Hon är rädd för att de planerade flyktingboendena kommer medföra problem och kaos. För att förhindra incidenter vill personen bland annat ha väktare på stranden och badhuset Vanningen.
– Saker kommer att förändras, det är inget snack om saken. Bland annat har TBC ökat i Sverige på grund av folk som kommer hit.
Angående stämningen i gruppen så har de fem administratörerna försökt att rensa bort det mesta av hatet.
– Vi försöker sortera bort dem som skriver sådant, så gott vi kan. Det finns alltid radikala och vi har sagt till på skarpen. Men samtidigt är folk arga för att de blir överkörda.
Hon är arg för att kommunen inte förbereder sig och är orolig för att hennes son ska gå förbi flyktingboenden på vägen till skolan.
– Det är fakta att det finns många IS-soldater i Europa. Man måste ha koll innan man tar in folk, det räcker med en enda för att det ska uppstå kaos. Tonårskillarna kommer från tuffa områden och har sett mord och liknande. Ett sådant boende mitt i ett villaområde, vill jag inte ha nära mitt barn.

Fakta

300 flyktingar förväntas komma till Vellinge kommun under 2016.
Ytterligare boenden är planerade i Vellinge tätort, Gessie och stora hammar i Höllviken. Fler ska även tillkomma i Skanör, Höllviken och Arrie.
Kommunens mål är att alla nyanlända under 15 år ska bo i familjehem.
Läs alla artiklar om: Hoten i Vellinge
Gå till toppen