Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hylliebadet inför kvällar för kvinnosim

Från den 15 mars införs kvinnosim i insynsskyddad bassäng en kväll i veckan på Hylliebadet.
– Att locka fler kvinnor och öka simkunnigheten är ett sätt att öka jämställdheten, säger Frida Trollmyr, Malmös fritidskommunalråd.

Frågan om att införa särskilda badtider för kvinnor och män har debatterats mycket senaste tiden. I en uppmärksammad opinionsartikel i helgen skrev Sydsvenskans Heidi Avellan: "Sluta med tassandet – som skilda badtider för kvinnor av respekt för andra kulturer. Vi ska inte återgå till ett könsseparerat samhälle i Sverige."
Malmös fritidskommunalråd Frida Trollmyr (S) är kritisk till debatten.
– Jag blir upprörd över hur man kopplar det här till religion. Vi har haft upplägget med kvinnokvällarna länge på andra bad. Det är inget konstigt med det.
Hon menar att diskussionerna om att det ökade antalet flyktingar skulle ha banat väg för ökad efterfrågan på särskilda kvinnotider på badet inte har förankring i verkligheten.
– Det är konstigt att göra den kopplingen. Många kvinnor känner sig utsatta och det måste finnas arenor bara för kvinnor.
– Jag hör det ofta från vänner, man är rädd och många känner sig utsatta på sin arbetsplats. Anledningen är inte flyktingarna utan hur samhället ser ut.
Frida Trollmyr poängterar att den insynsskyddade bassängen byggdes för att tillgodose önskemål från flera grupper, bland annat funktionshindrade. Efterfrågan från kvinnogrupper som vill ha egna tider bidrog emellertid till beslutet.
Hon säger också att statistiken visar att männen är kraftigt överrepresenterade bland badbesökarna.
– Många kvinnor kan inte simma och vill lära sig för att kunna lära sina barn. Männen hittar till badet själva.
Anki Magnusson, enhetschef vid badenheten i Malmö, är kluven till diskussionen.
– Kvinnor kämpar för att gå framåt med sina frågor, men det här är svårt. Jag har funderat på om det här är ett steg framåt eller bakåt i tiden, säger hon.
Gå till toppen