Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Slängs ut i något helt nytt"

– Slow down. Close your eyes. Be still.
En efter en leds eleverna in. Alla rör sig sakta.
– Run. How fast can you run?
En käpp flyger över golvet. Ljudnivån ökar. Alla springer.
Skolan har förvandlats i ett konstexperiment.

Under två veckor leder performanceprojektet Sisters Academy gymnasieskolan Nova Academy i Simrishamn. De vill förändra skolsystemet, göra lärmiljön mer poetisk och öppna elevernas sinnen. Undervisningen förändras radikalt men läroplanen följs.
– Eleverna följer det vanliga schemat. Vi förändrar inte strukturerna men vi utmanar eleverna genom att lära ut på andra sätt. Vi vill få igång ett annat tankesätt. Man ska utforska sitt poetiska jag, säger Gry Worre Hallberg.
2007 drog hon igång performancegruppen Sisters Hope tillsammans med sin tvillingsyster.
– Vi började med workshops för studenter och när vi upptäckte hur mycket alla motiverades bestämde vi oss för att starta Sisters Academy.
Sisters Academy är ett tvådelat konstexperiment. Del ett – internatskolan – hölls på Inkonst i Malmö i september. En drömlik och surrealistisk verklighet byggdes upp där studenter var inskrivna under minst 24 timmar.
Del två – The Takeover – startade måndagen efter sportlovet. För att få rätt stämning på Nova Academy ägnade performancegruppen lovet till att förvandla skolan.
Stolar och bord har ersatts av tält och tyger. Svart spets hänger vid ingången och på flera väggar. Röd sammet finns uppsatt här och där. På golven ligger mattor och det finns utplacerade små soffgrupper, uppstoppade djur och tavlor. Dessutom har allt ljus i skolan förändrats till varmt och mjukt. Och överallt spelas musik.
– Det här är jätteviktigt. Jag behövde det här. Innan var jag blockerad men nu är det tillåtet att reflektera, det saknas lite i vanliga fall. Det är bra att man uppmuntras att tänka och att vara kritisk, säger Olga Ahlner som går första året på programmet Performing Arts.
Sisters Academy kände hon till sedan tidigare och i höstas besökte hon internatet på Inkonst.
– För mig kändes det här naturligt direkt, säger hon.
Så är det inte för alla. Jakob Elgen, går i ettan på gymnasieprogrammet Science.
– Jag är inte riktigt van att jobba så här, det är annorlunda och intressant. Det var konstigt i början men man vänjer sig snabbt, säger han.
All undervisning är på engelska och eleverna har tvingats lämna ifrån sig mobiltelefoner och läsplattor. De flesta följer klädkoden, vit T-shirt eller skjorta och svarta byxor.
– Det är ju inget tvång med kläderna men jag tycker att det är bra. Nu uttrycker eleverna inte sig med kläderna, säger Linda Månsson, lärare i engelska och idrott.
– Det är jättespännande, intressant och lärorikt. Det ger eleverna tid för reflektion och det kommer vi absolut att fortsätta med, säger hon.
Eleverna har fått skrivböcker där de antecknar tankar och känslor – vad som har varit bra och dåligt under dagen.
– De tvingas utmana sina farhågor och rädslor och det känns som att de blir mer sociala, säger Therese Åkerberg, svensklärare.
Nova Academys rektor Andreas Liljeglimt är positiv till satsningen.
– Det är mycket större än vad vi hade kunnat ana. Jag tycker att vi är modiga som har gett oss in i det här. Det ska bli spännande att se skillnaden sen.
I en grön plyschsoffa som tillfälligt har placerats ut i en korridor sitter Michelle Fritzson och Alfred Moberg. De har lektion i teater och har fått tid för brainstorming.
– Avslappnande och krävande på samma gång. Man måste tillåta sig att vara med i stunden, säger Alfred Moberg.
– Det är kul att man inte bara lär sig något genom att läsa en bok, man tvingas tänka på ett annat sätt, säger Michelle Fritzson.
– Ja, man slängs ut i något helt nytt, något utanför sin comfort zone. Det kan vara läskigt men bra, säger Alfred Moberg.

Nova Academy

Nova Academy öppnade 2014. Det är ett kommunalt gymnasium med cirka 120 elever. Det finns tre program: samhälle, estetiska och natur.
Sisters Academy
Sisters Academy är ett skandinaviskt projekt som leds av den danska performancegruppen Sisters Hope med ett tjugotal konstnärer från bland annat Danmark, Polen och Chile. Postkodlotteriets Kulturstiftelse är huvudfinansiär och stödjer med 4,4 miljoner kronor, dessutom ges verksamhetsstöd från Malmö stad, Kultur Skåne och Kulturrådet.
Gå till toppen