Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bråk skrämmer henne inte

Att fylla år på internationella kvinnodagen kunde inte passa bättre. För Tora Törnquist handlar såväl arbete som fritid om mänskliga rättigheter.

"Jag är inte konflikträdd. Hemma bråkade vi och blev vänner," berättar Amnestys ordförande Tora Törnquist, som blir 25 år idag på internationella kvinnodagen.Bild: Lars Dareberg
Tora Törnquist hade suttit i Amnesty Sveriges styrelse i några år när hon valdes till ordförande i maj förra året. Medlem har hon varit länge. För henne har organisationens rättighetsperspektiv varit avgörande, att arbetet inte handlar om traditionell välgörenhet.
– Målet är att människor själva ska kunna kräva sin rätt. Har man inga rättigheter kan man inte påverka sitt liv.
Parallellt med ordförandeskapet fullföljer Tora Törnquist sin tidigt uppgjorda plan och läser folkrätt vid Raoul Wallenberg-institutet och räknar med att vara klar med sin juristexamen senare i vår.
– Human rights law är ett internationellt masterprogram med studenter från hela världen. De tillför nya perspektiv och leder till spännande kulturkrockar. Det är väldigt skrämmande hur stater gör politik av, och inte tar ansvar, för mänskliga rättigheter.
Tora Törnquists väg har varit ganska rak ända sedan hon gick med i Amnesty som femtonåring hemma i Göteborg och fortsatte vidare till juridikstudierna i Lund.
– Rättvisekänsla, engagemang och vilja att göra världen till en lite bättre plats, säger hon om drivkrafterna.
– Men det har blivit ett par turer på vägen. Jag läste filosofi under ett år och gjorde ett studieuppehåll för att vara ordförande för Lunds universitets studentkårer. Det var oerhört lärorikt med många starka intressen.
Hon nämner ett användbart karaktärsdrag som grundlades barndomen.
–  Jag är inte konflikträdd. Hemma bråkade vi och blev vänner. Det var inte mer än det. Jag fick lära mig att utan bråk kan man inte ha en sund relation. Jag har blivit ganska bra på konflikthantering. Det viktigaste är att verkligen lyssna till vad den andra säger för att undvika missförstånd och så måste man vara prestigelös och hitta lösningar så ingen tappar ansiktet.
Resorna i vardagen blir många. Dels till Stockholm och Amnestys huvudkontor ett par gånger i månaden, dels till familjen i Göteborg så ofta hon har möjlighet.
– Jag har lätt för att sova där jag kan. På tåg eller flyg.
Ett favoritresmål har annars blivit Skottland. Tora Törnquists sambo, kommer från trakten kring Glasgow. Deras vägar korsades på hostel i Warszawa för sex år sedan då båda var på resande fot.
– Nu har Brian och jag en lapp på kylskåpet med en lista på platser som vi vill besöka. Den skotska naturen är fantastisk att vandra i.
Snart stundar påsken. Under den traditionella konstrundan öppnar familjen upp ateljé och galleri i sommarhuset, beläget i Baskemölla.
Tora Törnquists mamma är konstnär och uttrycket har gått i arv.
– Jag målar också, landskap, fåglar, helst akvarell. Vi brukar åka på konstkurser tillsammans. I år ska jag ställa ut i ateljéköket. Jag gör också collage av eget material. Det är kul att jobba med färg och form.
När tiden någon gång räcker till finns planer på att sy ett lapptäcke. Material har hon samlat sedan länge och förra året kom tomten med en önskad symaskin.

Tora Törnquist

Bor: I Lund.
Familj: Sambo. Föräldrar, syskon och syskonbarn i Göteborg och Stockholm.
Gör: Läser masterprogrammet i mänskliga rättigheter vid Raoul Wallenberg-institutet. Ordförande för Amnesty Sverige.
Aktuell: Fyller 25 år på internationella kvinnodagen, 8 mars.
Gå till toppen