Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flexibilitet gynnar kvinnors karriär

Familjepolitiken i de nordiska länderna behöver bli mer flexibel för att underlätta kvinnors karriär, anser två norska nationalekonomer.

Mer flexibel familjepolitik skulle vara positiv för kvinnors karriärmöjligheter, enligt en färsk rapport. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
I en rapport för Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) analyserar Katrine Vellesen Løken och Julian Vedeler Johnsen familjepolitik och jämställdhet i de nordiska länderna.
De konstaterar att Norden har världens högsta kostnader för familjepolitik i form av lång föräldraledighet och subventionerad barnomsorg. Men de nordiska kvinnornas sysselsättningsgrad har stagnerat sen 1980-talet och könslönegapet i de högre inkomstskikten förblir.
Forskarna anser att ökad flexibilitet skulle förbättra situationen. Ett förslag är att ge möjlighet att återvända tidigare till arbetet efter att ha fött barn och byta rätten till föräldraledighet mot rätt till barnomsorg.
"Viss familjepolitik, som barnomsorg, kan förbättra jämställdheten, men annan politik kan bidra till brist på jämställdhet. Även om den långa föräldraledighetens direkta effekter inte är negativa kan det finnas skepsis hos arbetsgivare mot att befordra kvinnor till nyckelpositioner av rädsla för långa karriäravbrott kopplat till att få barn. Det kan vara en anledning till att de nordiska länderna har så få kvinnliga chefer", säger Katrine Vellesen Løken i ett pressmeddelande.
Gå till toppen