Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Humor och storlek lockar

Lunds universitet är populärast i landet. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån.

De senaste tio åren har Lunds universitet toppat SCB:s undersökningar om popularitet. I undersökningen mäts vilket universitet flest gymnasieungdomar söker till.
– Vi är jättestolta över att vi är så populära, säger rektor Torbjörn von Schantz.
Torbjörn von Schantz menar att man bara kan spekulera i vad som skiljer Lund från andra utbildningar. Men en anledning till populariteten tror han kan vara universitetets storlek i förhållande till staden.
– Vi är största universitetet i Sverige och Lund är ganska litet, det gör att mycket kretsar kring universitetet. Stockholmare vet väl knappt var deras universitet ligger.
Även Lundahumorn tror Torbjörn von Schantz kan locka studenter. Han menar att staden har tagit fram många kända komiker och att Lundaborna är kända för sin självdistans.
– Men självklart har vi även ett gott rykte och en hög kvalité på utbildningen. Många får jobb efter att ha studerat här. Vi jobbar hela tiden med att förbättra för utbildning.

Sveriges populäraste universitet

1. Lund
2. Göteborg
3. Stockholm
4. Uppsala
5. Linköping
6. Chalmers (Göteborg)
7. KTH (Stockholm)
8. Umeå
9. Malmö
10. Karolinska institutet (Stockholm)
(Källa: SCB)
Gå till toppen