Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universitetet vill flytta in hos Science Village

LTH och Universitetets naturvetenskapliga fakultet vill flytta delar av sin verksamhet till den planerade forskarbyn Science Village mellan Max IV och ESS.

Universitetets naturvetenskapliga fakultet och Lunds tekniska högskola har bett Universitetets byggnadssektion att utreda möjligheterna och kostnaden för flytt av delar av verksamheten till Science Village.
Science Village är en forskarby på 18 hektar som ska byggas på Brunnshög intill den planerade spårvägen. Detaljplanen för hela området är ännu inte klar.
Enligt Universitetes rektor Torbjörn von Schantz finns det flera anledningar till att utreda flytt av verksamheterna.
– Dels har vi anläggningarna Max IV och ESS under uppväxt, Max ska invigas i sommar, och flera verksamheter är beroende av närhet till dem. Dessutom finns det stort renoveringsbehov på delar av de nuvarande lokalerna, säger Torbjörn von Schantz.
Begäran om att frågan ska utredas kommer från Naturvetenskapliga fakulteten och LTH, säger Torbjörn von Schantz.
– Det finns ännu inget beslut om att vi ska flytta, men byggnadsenheten ska titta på det, de fick uppdraget i februari.
LTH:s rektor Viktor Öwall hoppas att byggnadsenheten ska vara klar med sin del av utredningen någon gång före sommaren.
– De tittar på de mer praktiska förhållandena, storlek, yta och hyreskostnader. Sedan är det upp till fakulteterna att fundera på vilka verksamheter det skulle kunna handla om.
Tekniska högskolan har en pågående utvärdering av vilka verksamheter som skulle tjäna mest på en flytt till Science Village.
– Det är väldigt intressant vad som händer där uppe vid de stora anläggningarna. Det finns forskning hos både LTH och Naturvetenskapliga fakulteten som har starka knytningar dit. Max är ju dessutom en del av Universitetet, ESS är helt separat.
Just nu vill Viktor Öwall inte säga något bestämt om vilka delar av verksamheten som skulle kunna flytta till Science Village.
– Det är klart vi funderar på det och har en diskussion. Dels handlar det om de som skulle ha störst fördel av att finnas där, dels kan det finnas annat som inte har en naturlig placering.
Också LTH har en del lokaler som är i behov av renovering, vilket är en bidragande orsak till att flytt till Science Village känns lockande.
– Det finns många lokaler som är ganska gamla, så det ingår i uppdraget även att titta på det.
Viktor Öwall hoppas på nära samverkan mellan olika verksamheter i Science Village.
– Många forskare kommer dit för att göra experiment, och de kanske också behöver använda andra resurser vid Universitetet. Det vill vi uppmuntra för att främja nya samarbeten.

Science Village

Forskarby som planeras mellan anläggningarna Max IV och ESS på Brunnshög. Bolaget Science Village Scandinavia ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.
2016 – Invigning av Max IV. Planerad byggstart Science Village.
2018 – Spårvägen från Clemenstorget till Brunnshög klar för testkörning.
2019 – Trafiken på spårvägen börjar. Invigning av ESS.
Gå till toppen