Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vetenskap

Blod från fel kön förkortar livet

Mäns blod kan förkorta livet för kvinnor och tvärtom.
Det visar en stor studie på 10 000 hjärtpatienter som opererats vid Sus i Lund eller Malmö.

Mäns blod kan förkorta livet för kvinnor och tvärtom. Det visar en stor studie på 10 000 hjärtpatienter som opererats vid Sus i Lund eller Malmö.Bild: Torbjörn Carlson (2008)
– Det är en tydlig tendens, som överraskade oss, säger Henrik Bjursten, överläkare och docent vid Lunds universitet.
– För varje påse blod, 300 milliliter, som en patient fick från motsatt kön riskerade överlevnaden att förkortas med ett år. Häften av de som hjärtopereras får blod, normalt två till fyra påsar, och ännu mer om de blöder kraftigt.
Under elva år studerades 10 000 patienter som hjärtopererades och fick blod på Skånes universitetssjukhus, med hänsyn till olika riskfaktorer.
Vad skiljer mäns och kvinnors blod? Det finns könsskillnader i blodets minsta beståndsdelar, i mitokondrierna, i receptorer på de röda blodkropparna, i blodplasman.
Men vad som är anledningen till att "felmatchat" blod kan förkorta livet är inte fokus i den rapport som nu publicerats i en amerikansk facktidskrift.
Den stora skånska studien visar hur det faktiskt ser ut, och är därmed en pusselbit i den vetenskapliga diskussionen om riskerna med blodtransfusioner. Den har pågått i över tio år eftersom det finns en viss överdödlighet hos patienter som fått blod.
–  Jag menar att mycket i den debatten är överdrivet, det är inte farligt att få blod. Men den tydligaste riskfaktorn i vår studie är fel könsmatchning. Annat, som att blodet legat ett tag på blodcentralen, hade ingen betydelse, säger Henrik Bjursten.
Han understryker att blodstudien bör upprepas med andra metoder, för att resultatet ska vara helt vetenskapligt hållbart.
Studien har redovisats för Labmedicin där Region Skånes Blodcentraler ingår. Den får inga omedelbara effekter på blodcentralernas rutiner. Martin L Olsson, överläkare inom klinisk immunologi och transfusionsmedicin, vill se fler studier som bekräftar resultaten.
–  Men redan idag tillämpar vi könsskillnader när det gäller blodplasma. Bara manlig plasma används för direkt patientbruk, eftersom kvinnlig plasma kan innehålla antikroppar mot vita blodkroppar, säger Olsson i ett pressmeddelande.

Blodtransfusioner

När blodgivare lämnar blod på Blodcentralen delas det upp i röda och vita blodkroppar, plasma, blodplättar. Olika patienter får de beståndsdelar just hen behöver.
Under 2014 fick drygt 100 000 svenskar blodtransfusioner. Samma år var antalet blodgivare 223 000. Fler män än kvinnor lämnar blod.
Gå till toppen