Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En allians för klimatet är nödvändig

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Det är hög tid att vi alla inser en fundamental sanning. Utan allianspartierna kan man inte stoppa koldioxidutsläppen i Sverige. Lika viktigt är det att alla väljare inser att utan vänstern och miljörörelsen finns det ingen politik som kan rädda våra barns och barnbarns framtid. Vad som krävs är helt enkelt en klimatpolitik som alla partier kan ställa sig bakom. Det finns en sådan, som ökar tillväxten och fasar ut CO2-utsläppen från fossila bränslen, samtidigt som den är rättvis och extremt kostnadseffektiv.
Ekonomerna säger oss att om man vill minska konsumtionen av en vara är det bäst att höja priset. Med andra ord: vi kan minska konsumtionen av alla bränslen, som ju orsakar den stora delen av koldioxidutsläppen, genom att höja priset. På några års sikt kan vi faktiskt göra slut på alla utsläpp från förbränning, om vi höjer priset år efter år.
”Hallå!”, tänker du kanske. ”Det går vi aldrig med på! Det blir för dyrt…” Men det är fel, för man kan höja priset på bränslen och samtidigt ge alla medborgare en kompensation, en utbetalning som motsvarar prisökningen.
Låt oss lägga en stadigt stigande CO2-avgift på alla bränslen och låt oss placera statens hela intäkt från denna avgift i en fond. Låt oss sedan tömma fonden varje månad och betala ut hela beloppet i lika stora delar till varje vuxen medborgare. Staten får inte behålla ett öre.
Var och en av oss kommer då efter ett tag att få minst en tusenlapp mer i månaden skattefritt, samtidigt som priserna på bränslen stiger en del. De som envisas med att konsumera mycket bränslen förlorar. Det är dessa som är mest ansvariga för den globala uppvärmningen, så det är rättvist att de måste betala. Men de som ställer om, och minskar sin konsumtion av bränslen, vinner. Och de största vinnarna blir våra barn och barnbarn.
Avgiften kan till en början vara ganska låg, men den måste stiga år efter år. Det ger både näringsliv och allmänhet tid att ställa om. Staten måste göra klart att från och med nu kommer koldioxidavgiften att stiga och stiga. Alla kommer då att inse att det är bäst att minska sin användning av bränslen. Det är just denna insikt som krävs, om vi ska eliminera koldioxidutsläppen.
Detta är en politik som alla partier kan ställa sig bakom. Den är marknadsbaserad och den stoppar CO2-utsläppen utan att höja skatterna. Den ökar tillväxten och minskar arbetslösheten, samtidigt som var och en av oss får en lika stor utdelning - och själv kan bestämma hur denna ska användas. Någon vill tilläggsisolera sitt hus, en annan skaffa sig en elcykel, en tredje spara till en vätgasbil.
En stigande koldioxidavgift med full utdelning inkräktar inte på något partis speciella partipolitik. Tvärtom. Den skulle göra slut på utsläppen och låta partierna jobba vidare med sina hjärtefrågor. Det är helt enkelt klok politik.
Lars Almström
Klimatsvaret – CCL Sverige
Gå till toppen