Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Matmissionär som också är miljökämpe

”Gammal” mat kan det vara gott? Absolut. Det har Zeenath Hasan bevisat med sin ideella cateringservice Rude Food på Mitt Möllan.

Att reta sig på slängd mat är en sak. Att göra succé med en restaurang, vars mat baseras på matsvinn är en annan.
Och det krävs en handlingskraftig kvinna för att gå från ord till handling. Det är Möllanbon Zeenath Hasan.
– Jag fick idén när jag lagade mat till min son Ferdinand, jag vill visa vilket arv vi lämnar över till våra barn och kämpa mot matsvinnet, berättar Zeenath.
Fakta i målet är att cirka en tredjedel av all mat räknat i vikt som produceras kasseras. EU har uppmärksammat detta och vill minska matsvinnet till hälften till 2025.
– Varje vecka bjuder vi hit volontärer som får laga mat tillsammans och äta ihop. Vi ägnar oss också åt ”food rescue”, vi räddar mat. Vi har nu ett stort kontaktnät, vi får mat från MH matsalar på högskolan, Röstånga Mölla, torghandlarna och livsmedelsbutiker runt Möllan, med flera.
Rude Food är en ideell organisation med ett femtiotal volontärer, och den startades i september 2014 inom Zeenaths köksprojekt Tapori Tiffins. På Malmöfestivalen samlade man in 700 kilo mat som skulle slängas och på en matmässa räddades 3,5 ton.
– Det är skillnad på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Man kan undra varför till exempel vinäger och salt har bäst-före-datum, det kan väl inte bli gammalt?
Vi pratas vid på ”svengelska”. Zeenath kom till Sverige för åtta år sedan och har forskat inom konst, kultur och kommunikation på Malmö högskola. Nu ska avhandlingen snart lämnas in.
– Tidigare har alla jobbat gratis, men nu har vi kunnat behovsanställa två personer. Då hinner jag med min undervisning också.
Frågan är då hur maten smakar.
– Vi satsar på catering nu och levererar mat kontinuerligt bland annat till Ikea och andra stora företag och organisationer. Då passar vi på att berätta om varifrån maten kommer och att den annars skulle kastats. De brukar bli överraskade när de ser och äter vår mat, säger Zeenath med ett stort leende.
Och hon har fått flera kvitton på att hennes matmission är lyckad. Priserna har regnat över henne och Rude Food.
Vad gör ni om ni själva får mat över?
– Då skänker vi den till Kontrapunkt här i närheten eller andra som behöver mat.
Zeenath har en minst sagt spännande bakgrund. Hennes mormor var tibetan och blev kidnappad som 18-åring men återsåg familjen 30 år senare. Mamman växte upp i Calcuttas slum och hade sedan flera restauranger i Bangalore. Morfar har kinesiska rötter, pappa är från Kerala i södra Indien.
– Mamma var buddhist och pappa muslim, men de fick gifta sig ändå. Mitt namn är persiskt,
Maken Rune Søching är dansk och sonen Ferdinand uppvuxen på Möllan.
– Alla influenser har lärt mig att inte tala så mycket om en människas bakgrund. Jag har skrivit om det på högskolan – hur vi kan bry oss om varandra oberoende av klass eller nationalitet. Det är väl därför jag är så lyckligt gift, säger Zeenath med ett skratt.
Zeenath stortrivs på Möllan.
– Jag älskar det här, allt är så nära. Jag vet namnet på killen jag köper frukt av, jag kan få krita om jag inte har kontanter med. Det är inte bara affärer, på Möllan bygger man relationer.

Minnen av skogspromenader

En burk hemlagad röd vinbärsgelé är en rik gåva från den svenska naturen. Den ger mig en uppsjö av många goda minnen från skogspromenader med min son Ferdinand. Vilda bär, rödfläckiga fingrar och tallbarr på skogsstigarna.

Zeenath Hasan

Gör: Driver tillsammans med volontärer den ideella organisationen och restaurangen Rude Food på Mitt Möllan. Forskar inom konst, kultur och kommunikation på Malmö högskola.
Bor: På Möllan.
Familj: Maken Rune Søching, sonen Ferdinand 4,5 år.
Fritid: ”Då vill jag vara tillsammans med min son Ferdinand.”
Gå till toppen