Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pendlare: ”Galnaste alternativet som finns”

Trafikverket räknar med att en särskild flyktingperrong vid Hyllie station skulle kosta cirka tio miljoner och kunna stå klar om cirka ett halvår, men pendlaren Pia Ukkonen är kritisk till planerna.
Sydsvenskan kunde i februari avslöja planerna på att bygga en särskild perrong för flyktingar. Tanken med perrongen är att underlätta för resenärer samt förbättra arbetsmiljön för gränskontrollanterna – men det är inte alla som tycker att det skulle innebära en fördel.
En av dem är pendlaren Pia Ukkonen som hörde av sig till Pendlarbloggen:
”En separat flyktingperrong där alla tågresenärer skall kontrolleras – galnaste alternativet som finns från resenärernas synvinkel. Jag förstår verkligen inte hur man kan tro att detta skulle underlätta för resenärer?!
Jag tror beslutsfattarna har missat hur det går till idag. Tåg från Danmark kommer till Hyllie tre gånger i timmen. Från Hyllie går det under rusningstid pågatåg 5-6 gånger i timmen vidare till Malmö C och vidare norrut. Att kunna byta på Hyllie är för resenärerna det bästa sättet att undvika väntetid under kontrollen, samt väntetiden som uppstår i Malmö Central på grund av senarelagda avgångstider.
Det är ju enda livlinan som vi resenärer har i dagsläget och gör det någorlunda möjligt att komma hem till Malmö/Lund inom rimliga tidsramar.  
I praktiken är det mer än hälften av resenärer som går av på Hyllie station och polisen kan därefter lätt gå in och kontrollera de som sitter kvar. Men om man skulle kontrollera alla redan innan man kommer till Hyllie skulle det ta mycket längre tid. Dessutom skulle polisen säkert ha svårt att ta sig igenom på de proppfulla tågen. Att kunna släppa ut folk på Hyllie underlättar både för polisen och oss resenärer. En extra stopp utanför Hyllie skulle skrota alla möjligheter för att hinna till anslutningsbussar och tåg.
Jag hoppas verkligen Trafikverket hittar andra lösningar än att bygga en separat perrong för gränskontroller. Nu när polisen rekryterar nya civila kontrollanter till Hyllie – och alla trappor är färdigrenoverade – kan man väl öppna flera slussar i Hyllie. Det skulle underlätta för kontrollanterna som står vid slussarna om jäktade resenärer inte behöver trängas genom en enda sluss i staketet.
Snälla beslutsfattare, ta med pendlare i planeringsarbetet! Vi är fortfarande många, trots att flera tusen har redan tröttnat på tågpendlingen efter att gränskontrollerna infördes. Om flyktingperrongen kommer, så befarar jag att Skånetrafiken kommer att förlora ännu fler kunder”.
Vad tycker du? Hur är din pendling? Hör av dig till nicolai.grant@sydsvenskan.se och berätta. Skicka gärna med bilder också.
Gå till toppen