Malmö

Rekordmånga fall efter nyår

Malmö mot diskriminering är så överhopade av fall att byrån som erbjuder gratis juristhjälp i diskrimineringsfall inte tar emot fler just nu.

–  Det brukar vara många som hör av sig efter jul och efter sommaren. Men i år har det varit exceptionellt många, säger Johanna Ingemarsson, en av organisationens två jurister.
Under januari och februari hade det kommit in lika många fall som under de tre första månaderna i fjor. Därför har byrån infört ett tillfälligt stopp för nya till den 10 april.
–  Vi var helt enkelt tvungna för att kunna ägna oss ordentligt åt dem vi redan åtagit oss, säger Johanna Ingemarsson.
Malmö mot diskriminering fick i fjor in 189 diskrimineringsfall, 101 av dem ledde till något mer än rådgivning via telefon. De flesta som vänder sig till Johanna Ingemarsson och hennes kolleger har upplevt diskriminering i arbetslivet.
–  I fjor såg vi en ökning inom varor, tjänster och bostäder som lyder under samma paragraf i diskrimineringslagen. Och så har vi fått in fler fall av diskriminering kopplat till funktionsnedsättning efter den nya lagstiftningen som trädde i kraft januari 2015, berättar hon.
Malmö mot diskriminering drivs med stöd från staten och Malmö kommun.
–  Dessutom tar vi in pengar genom utbildningar och konsultuppdrag som att granska jämställdhetsplaner.
Vad händer om ni förlorar ett mål och tvingas betala motpartens rättegångskostnader?
– Vi har en liten kassa för sådana ändamål, men vi har aldrig behövt använda den.
Gå till toppen