Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomater kan växa i en koloni på Mars

Jorden på Mars duger för grönsaksodling. Holländska forskare har drivit upp tio olika trädgårdsväxter i simulerad planetjord. Men ännu har ingen vågat smaka.

Mars (kollage).Bild: Nasa
Enligt planen ska de första människorna anlända till Mars 2027 för att etablera en bosättning. Ingen av deltagarna i projektet Mars One kommer att återvända till Jorden, men de ska försöka hålla sig vid liv så länge som möjligt. Därför måste de kunna odla.
Forskare vid universitetet i holländska Wageningen har komponerat en plantjord som är identisk med det rödaktiga grus som täcker planeten Mars yta. I denna jordmån har de lyckats få tomater, ärter, krasse, rädisor och till och med råg att växa. Plantorna har satt frö och burit frukt.
Marsodlingen gav nästan lika stora skördar som en referensodling med jordisk jord.
– Det var en stor överraskning för oss. Detta visar att den simulerade Marsjorden har stor potential om den prepareras och vattnas noga, säger försöksledaren Wieger Wamelink på sin webbsida.
Försöksodlarnas framgång är naturligtvis goda nyheter för de fyra astronauter som ska landa på Mars om elva år och börja bygga sin koloni.
De dåliga nyheterna är att varken Wieger Wamelink eller någon annan i forskargruppen har vågat smaka på grönsakerna. Jorden de växte i är nämligen full av kvicksilver, arsenik och bly – precis som jorden på Mars.
– Alla dessa gifter och tungmetaller har förmodligen tagits upp av växterna och gjort frukterna giftiga, säger doktor Wamelink.
Detta kan möjligen minska aptiten och reslusten hos de hundra kandidater som återstår efter Marsprojektets gallringar så här långt. Men teamet i Wageningen har gott hopp om att lösa problemen med ytterligare forskning. Just nu pågår crowdfunding för att samla in pengar till nästa försök. I april ska en ny omgång grönsaker i jorden.
Alla som skänker pengar blir bjudna på en vegetarisk Marsmåltid i höst, lovar Wieger Wamelink.
Gå till toppen