Sport

”Är det inte en skada, så är det killen som gjort slut”

Killarna tar över idrottsanläggningarna i ännu högre grad än tidigare. En stor andel tjejer väljer bort idrotten i tonåren.
Här är sex skånska elitröster om varför tjejer syns mindre i idrotten

Patricia Berghult, 21, Höllviken, proffsboxare:

”Jag har tränat sen jag var tio år och för mig har det alltid varit en självklarhet att hinna med att både träna och umgås med vänner och gå i köpcentrum. I tonåren är allt så nytt och man vill göra så mycket att man inte alltid prioriterar att träna. När man blir äldre och inser det börjar man antagligen med någon form av gymverksamhet. Tjejgym är väldigt bra tycker jag.”
 

Zecira Musovic, 19, FC Rosengård, fotbollsmålvakt i Champions League:

”Jag anser att man lägger pengar på fel ställen. Anledningen till att många unga tjejer faller ifrån sin sport i tidig ålder är att man inte ser dem tillräckligt. Jag anser därför att man behöver höja tjejernas status specifikt i de olika sporterna. När det går lite tyngre som 16-åring behövs det någon som tror på en och man behöver ha möjligheten till att kunna drömma om en proffskarriär. Killarna har den möjligheten. Tjejerna har hittills fått nöja sig med shoppingcentra och att umgås i tjejgäng. Man jobbar med människor, inte bara fotbollsspelaren. Det innebär att även när det går dåligt, behöver man stödet. Man behöver tränare som brinner för spelaren och som kämpar med en när det går lite tyngre. För det gör det ofta i den åldern. Är det inte en skada, så är det killen som gjort slut.”
 

Frida Källgren, 17, Malmö KK, simhoppare i landslaget:

”Jag personligen har inte haft tankar på att sluta idrotta för att kunna gå till ett köpcenter. Eftersom jag är elitidrottare är jag medveten om att jag inte kan prioritera vänner på samma sätt som personer som inte idrottar. Men man kan försöka väva in det sociala även i en träning med fokus mot tävlingar. Inom MKK har jag många av mina allra närmaste vänner och det har att göra med den gemenskap som vi skapat. Vi jobbar mycket med värdegrunder vilket har lett till att vi i klubben alltid behandlar varandra väl och det gör att många fler vill fortsätta träna med sin grupp.
 

Nikita Glasnovic, 21, Malmö, OS-hopp i taekwondo:

”Idrott och föreningslivet har enligt min egen erfarenhet varit spontan och rolig men också handlat om disciplin och attityd. Som idrottare i en individuell sport har det många gånger handlat om att våga ta plats och jag tycker att föreningslivet bjuder in till personutveckling och en gemenskap med gemensamt mål i att utvecklas, på fler plan än bara det idrottsliga.”
 

Olivia Welin, 19, U20- landslaget, LB07 i division I:

”Jag har aldrig själv tillhört den gruppen av tjejer som spelar fotboll enbart för det sociala. Att prestera har alltid varit prioriterat för mig. Men det fina med fotbollen och lagsporter överhuvudtaget är att man får det sociala på köpet. Tiden som man är ute på planen och tränar har alltid varit allvar, med en viss balans såklart. Men tiden som man får i omklädningsrummet och utanför allvaret tillsammans med sina lagkamrater, värderar jag minst lika högt som att hänga på köpcentra. Visst känner jag igen scenariot att många tjejer i tonåren lägger av med fotbollen. Andra saker blir mer intressanta. Man känner inte för att stiga upp tidigt en lördagsmorgon för att spela match, annat är roligare. Kanske beror det också på att ju äldre man blir desto viktigare blir det att vinna och alla tycker inte om att ha prestationskrav på sig. Även lite äldre tonåringar slutar. Då tror jag i många fall att det beror på att tiden inte räcker till och man måste välja. Man har inte råd att ägna hela sitt liv åt att spela fotboll. Utbildning blir viktigare just för att vi tjejer i de flesta fall inte kan livnära sig på fotboll på det sättet som killar har möjlighet till. Jag själv har accepterat det och ser istället framemot att lyckas kombinera min fotbollssatsning med en läkarutbildning.”
 

Cornelia Lister, 21, Fair Play, landslagsspelare i tennis

"Jag tror att problemet är större än huruvida tjejer befinner sig på köpcentrum eller inte. Det är enormt viktigt att det finns en möjlighet till framtida karriär och försörjning inom betydligt fler idrotter på damsidan. Som tjej kan du inte leva på att spela fotboll, hockey, handboll och så vidare i samma utsträckning som på herrsidan. Inom tennis finns den möjligheten och där vågar jag mig på en gissning att det är mer jämnt mellan killar och tjejer som fortsätter spela. Hade vi levt i ett helt jämställt samhälle lönemässigt inom idrotten tror jag fler tjejer hade vågat satsa och också fått det stöd hemifrån som krävs för att kunna satsa. Tjejer mognar ofta lite tidigare än killar och då är det inte konstigt att man tänker på sin framtid. En framtid som för tjejer tyvärr ofta inte kan innefatta idrottande i samma utsträckning som för killar."
Läs alla artiklar om: Tjejers idrottande
Gå till toppen