Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det gamla missionshuset blev ett hem

Att flytta in i ett gammalt missionshus innebär generösa boendeytor och högt i tak, två faktorer som fick Henrik och Pia Björkenfeldt att köpa huset redan efter första visningen.

Huset, som ligger i Ängelholm, fungerar numera som en kombination av butik, galleri och hem.
Henrik Björkenfeldt, som är veterinär, bedriver sin praktik några kvarter bort, medan Pia Björkengren, som är inredare, ofta jobbar hemma. Bland hennes uppdrag finns att inreda visningshem till mäklarfirman Valvet i Ängelholm, men hon designar också bord av skånskt kärnvirke, målar tavlor och driver livsstilsbutiken Pim.
”Min bästa möbel är mitt matbord” Så gott som alla bord i huset är designade av Pia. Stolarna är designade av Eames. Taklampor från Kartell. På bordet står en vas från Ikeas serie Sinnerlig och en skål i olivträ som Pia och Henrik köpt på Gotland. På bänken mot väggen, två kuddar från Lovely Linen och på väggen ovanför hänger Pias tavla ”kvinna på språng”. Lammfällarna är alla från Gotland.Bild: Andre de Loisted
De flyttade till missionshuset från ett hus i Tåstarp en bit utanför Ängelholm. Det var byggt 1729 och paret hade renoverat varenda vrå när de kände att de var färdiga med huset och ville vidare.
–När det var färdigt ville jag flytta, säger Pia med en bestämd ton. Det var mycket som hände i livet. Våra söner som var nästan vuxna var på väg hemifrån. Jag hade på något sätt landat i livet, hittat mitt formspråk och ville skala bort. Av de antika möbler som vi hade i förra huset följde inte mycket med hit. Det blev en nystart!
Utöver jobbet som inredare, designar Pia Björkenfeldt bord av skånskt kärnvirke, målar tavlor och driver livsstilsbutiken Pim.Bild: Andre de Loisted
Det var förra ägaren som hade förvandlat missionshuset till ett hem men trots det var det mycket kvar att göra. Paret har renoverat alla fönster, bytt elsystem och all VVS, renoverat fasaden, gjort om råvinden till bostadsyta och förvandlat en mörk och ruggig källare till en modern butikslokal. Men varken Pia eller Henrik räds stora projekt utan antog utmaningen med stor entusiasm.
–När vi köpte huset för fyra år sedan hade utsidan inte renoverats sedan 1932, berättar Pia.
Dörren mot gatan är original med vackra glaspartier. Den likasom alla fönster i husets togs ner och renoverades. På varje sida om dörren planterades silverpäron som även kallas nordens olivträd.Bild: Andre de Loisted
Det tog 6 dagar att bara sätta upp byggnadsställningar. Huset mäter nämligen 13 meter i nock! Deras förra hus var från 1700-talet och hade förhållandevis små rum, därför blev de upp över öronen förälskade i de öppna ytorna i det gamla missionshuset.
I Japanska rummet som främst är avsedd för gäster råder en sinnlig stämning. Futonsängen är köpt i Norge och sänd till Ängelholm med lastbil. Sängkläderna är från Ikea. Matta från Tell Me More, lampa och spegel är båda fyndade på Lauritz. Bordet har Pia designat själv av 100 år gammalt virke. De tibetanska klangskålarna är inropade på Lauritz.Bild: Andre de Loisted
Huset är som gjort för att umgås i. Här finns plats för sönerna och deras kompisar när de kommer hem på helgerna och hela vinden fungerar som en enda stor gästvåning. Här kan gästerna sova gott i en japansk futonsäng under takåsen och rå sig själva.
Alla brädgolv är vitsåpade och väggarna är målade med Flügger råvit. Soffan från Norr 11 är klädd i linnetyg som Pia säljer i metervara i sin butik. Soffbordet är egen design. Fåtöljen i vitt heter Flagline och är designad av Wegner. Fåtöljerna i svart skinn heter Pk 22, designade av Paul Kjearholm. Taklampan kommer ifrån Artilleriet och den vita statyn är köpt på Bali. Tavlorna är inramade foton som Henrik tagit. På väggen hänger en korg från Pias egen butik.Bild: Andre de Loisted
Vardagsrummet på nästan 70 kvadrat är troligen den gamla kyrksalen och alla tidstypiska detaljer är nogsamt renoverade. De små blyinfattade fönsterna med färgat glas lyser upp när solens strålar bryter sig igenom. Takhöjden är enorm och stora fönster vätter ut mot trädgården.
Ett valv på ena kortsidan har försetts med inbyggda bokhyllor som smälter fint in i den strama miljön. Mellan det ljusa allrummet och köket finns ett par pampiga vikdörrar i originalskick. De kan öppnas upp helt och känslan av att kunna se rakt igenom huset är överväldigande.
–De höga vikdörrarna mellan kök och vardagsrum var borttagna men till vår glädje hittade vi dem i förrådet och kunde renovera dem. Jag är barnsligt förtjust i vackra dörrar.
Bäddat för god sömn. Lamporna är av märket Lampe Gras, fåtölj från TineK, svart skrivbord som fungerar som toalettbord är från Ikea. Sängborden är egen design.Bild: Andre de Loisted
Det stora sovrummet har samma luftighet med ljusinsläpp från tre håll. Ett stort spröjsat fönsterparti är allt som skiljer sovrum och badavdelning. Detta badrum är som en saga i sig. Rymligt, ljust och med samma gedigna materialval som i övriga huset. Det fristående badkaret på tassar och två engelska vaskkommoder med specialbeställda kranar från Burlington är som prydnader i sig.
Badrummet är inrymt i en tidigare klädkammare och är som en balsal med golv av blänkande vita kakelplattor. Vaskar, badkar, toalettstol och kranar, alla från engelska Burlington. Sängborden i massivt trä är egen design.Bild: Andre de Loisted
De flesta ting i huset bär på en historia. Både Pia och Henrik har inspirerats av sina vistelser på Gotland och uppskattar både det praktiska och vackra i naturmaterial, något som genomsyrar hela deras livsstil.
Se fler bilder i Himma-appen. Den laddar du ner gratis i Appstore.

FAKTA

Var: Ängelholm
Här bor: Linda och Johan Björkenfeldt med franska bulldoggen Ture.
Gör: Henrik Björkenfeldt är veterinär och Pia Björkenfeldt är inredare samt driver livsstilsbutiken Boutique Pim. www.boutique.se @boutiquepim
Huset: Byggt som missionshus år 1932. Strax under 500 kvm i tre plan och källare. Tomten är 1000 kvm.
Intressen: Konst, arkitektur, god mat och motion. Båda har ett fotointresse och Pia målar själv.
Gå till toppen