Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Film blev kultur

Att kulturminister Alice Bah Kuhnke valde att presentera sin filmpolitik-proposition på Roy Anderssons Studio 24 var en smart politisk markering, ett sätt att strategiskt närma sig dem som, ”på golvet”, gör filmerna. Den fråga som direkt blev hetast rörde de tre branschråd, som i samarbete med SFI, ska mejsla fram de framtida stödformerna.
Kulturminister 
Alice Bah Kuhnke.Bild: Lars Brundin
Under ett panelsamtal i går, på Tempo dokumentärfestival, menade Bo-Erik Gyberg, tidigare rådgivare till kulturdepartementet, att det ju faktiskt är vuxna människor som borde kunna lyfta blicken, och inga dagisbarn, som ska sitta i råden. Man kan bara hålla med.
Naturligtvis finns det svårigheter med, och otydligheter i, den sammanfattning av filmpolitiken som hittills presenterats. Den höjda momsen är ett. Och att den svenska filmen är underfinansierad är ett faktum som kvarstår.
Men att filmen nu tydligt upphöjs till kultur är ett viktigt steg, som bör plockas upp i regioner och kommuner. Liksom att fler får tillgång till makten, bland dem en stor grupp upphovspersoner som känt sig förbigångna i filmavtalet.
På tisdag får vi läsa propositionen i sin helhet. Det ska bli spännande.
Gå till toppen